Talls per la millora de l’L5 del metro durant la Setmana Santa i a l’estiu

03/02/2022 - 15:45 h

Del 9 al 18 d’abril, ambdos inclosos, el servei de metro de l’L5 entre les estacions de Verdaguer i Virrei Amat quedarà afectat per obres de millora. Mentre durin les obres, la línia funcionarà amb normalitat entre les estacions de Cornellà Centre i Diagonal, i entre Vilapicina i Vall d’Hebron. Per garantir la mobilitat, es reforçarà el servei de les línies de metro i es posarà un servei especial de bus entre les estacions afectades. En una segona fase, a l’estiu, també hi haurà talls a l’L5 per millorar el tram entre les estacions de Congrés i Horta.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) realitzarà aquest 2022 una renovació integral de via en diferents trams de l’L5 de metro, amb unes obres que suposen una inversió de 15 milions d’euros. La renovació permetrà reduir el nombre d’incidències i solucionar les vibracions per l’ús de la infraestructura.

La remodelació també permetrà incrementar en un futur proper l’oferta de trens i millorar-ne així la freqüència de pas. A més, durant les obres es podrà extreure el material amb amiant identificat a l’estació de Maragall, en el marc del pla de TMB per eliminar progressivament l’amiant de totes les seves infraestructures.

Dues fases de talls durant la Setmana Santa i l’estiu

Les obres s’executaran en dues fases, amb l’objectiu de minimitzar-ne l’impacte en els usuaris. El primer tall serà per Setmana Santa i consistirà en la renovació integral de la via de dos trams de 300 metres entre Verdaguer i Sagrada Família i entre La Sagrera i Congrés.

A més, s’instal·larà un nou aparell de via a l’entrada de La Sagrera, que permetrà que aquest important intercanviador pugui estar operatiu durant les obres de l’estiu, que seran més llargues. Igualment, s’aprofitarà per obrir un pou per a l’entrada i sortida de material a Sagrada Família i retirar els materials amb amiant a Maragall.

Durant l’estiu es renovarà integralment la via des de Congrés fins a Horta. En total, 3 quilòmetres de via doble seran demolits i construïts de nou en aquesta remodelació, necessària també per l’antiguitat del tram La Sagrera – Horta, que es va posar en servei entre el 1959 i el 1967.

Reforç de la xarxa de metro i servei de llançadora

Durant el tall del servei de metro de Setmana Santa, entre el 9 i el 18 d’abril, en què una meitat de dies són feiners i l’altra meitat festius, s’oferirà la xarxa de metro com a alternativa de mobilitat més eficient. El reforç de la resta de línies de metro serà al voltant d’un 20%, depenent de la franja horària.

Durant el tall d’estiu la xarxa de metro es reforçarà entre un 8% i un 15% respecte a l’oferta habitual dels mesos de juliol i agost, respectivament. També es reforçaran les línies de bus H8 (Diagonal – La Sagrera) i D50 (Virrei Amat – Verdaguer), que tenen un recorregut complementari als trams afectats.

En tots dos talls, com a complement de la xarxa de metro, TMB posarà en funcionament un servei de llançadora amb 30 autobusos articulats en el tall de Setmana Santa, el nombre màxim que es pot posar en circulació sense provocar el col·lapse del trànsit en aquests carrers. Al tall de l’estiu el servei complementari de bus constarà d’entre 19 i 22 autobusos articulats.

Totes les alternatives al viatge són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda.

A partir del 28 de març hi haurà una campanya informativa a les estacions afectades pels talls i als principals intercanviadors de la xarxa de metro.

Font: TMB