Millores en la recollida selectiva i nous contenidors per cuidar Barcelona

21/02/2022 - 09:43 h

Al mes de març començarà a implantar-se en cinc districtes de la ciutat -l'Eixample, Gràcia, Ciutat Vella, Sant Andreu i Sant Martí- el nou contracte de neteja i recollida de residus per als pròxims vuit anys. La renovació de la maquinària és una de les millores que s’hi incorporaran per oferir un servei adaptat a les particularitats de cada barri.

Amb el nou contracte de neteja s’incrementaran els serveis de neteja amb aigua i de neteja de taques als paviments, de les zones verdes i els parcs de la ciutat i dels contenidors. A més, s’augmenta la neteja en les franges de tarda i els dies festius.

Per poder fer front a aquesta adaptació del servei, s’incrementarà la plantilla d’operaris i operàries i s’incorporarà tecnologia per al control i la gestió del servei, així com vehicles elèctrics per reduir la contaminació i el soroll.

Aposta per la recollida selectiva

Amb el nou contracte s’introduiran també una sèrie de canvis en el model de recollida selectiva:

  • Simplificació del model de separació dels materials que van al contenidor groc, s’hi podran dipositar elements de plàstic o metall, independentment de si són envasos o altres elements. Aquest canvi afavoreix la recuperació i transformació de materials.
  • Nous models i sistemes de recollida adaptats a les realitats urbanístiques de la ciutat com, per exemple, nuclis històrics dels barris, carrers estrets o plataformes úniques.
  • Nou disseny dels contenidors, més flexibles i adaptats al territori. Els nous contenidors seran més baixos per millorar la visibilitat dels vianants i tindran boques calibrades al residu que s’hi diposita. A més, els contenidors d’orgànica estaran preparats per introduir sistemes d’identificació d’usuaris.

Nova distribució dels contenidors 

L’altra novetat pel que fa als contenidors és la nova distribució, que permetrà optimitzar i alliberar espai públic. Els d’orgànica estaran situats amb els contenidors de recollida selectiva (que s’incrementaran en un 25% ), és a dir, amb els de paper i cartró i plàstic i vidre i, per tant, deixaran d’estar, en la mesura del possible segons la zona, amb els contenidors de la fracció de rebuig.