Inauguració de Foodcoop BCN, el primer supermercat cooperatiu i participatiu de la ciutat

25/03/2022 - 12:37 h

Demà, 26 de març, a les 11 h, es farà la inauguració de FoodCoop BCN, el primer supermercat cooperatiu i participatiu de la ciutat.

Barcelona ja té un supermercat cooperatiu, que aposta per la transformació social i l’agroecologia.

Aquest dissabte, 26 de març, a les 11 h, tindrà lloc la inauguració del local, situat a l’Eixample  (Passatge d’Aragó, 9), i fora hi haurà activitats familiars, música i una arrossada popular.  L’acte comptarà amb la participació del comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària, Álvaro Porro.

El model de supermercat Foodcoop

Foodcoop és fruit del treball d’un grup de persones interessades en l’agroecologia i la transformació social, que no es coneixien entre elles, i que va començar a traçar el projecte fa uns 4 anys. Ara, amb més de 500 sòcies, el supermercat sense ànim de lucre és ja una realitat que facilita el consum responsable a la ciutat. L’Ajuntament de Barcelona ha col·laborat en el desenvolupament del mateix amb més de 200.000 euros en subvencions des de l’inici del projecte i se’ls ha acollit a la incubadora de projectes d’economia social i solidària de Barcelona Activa, Innobadora, durant 4 anys.

L’establiment ofereix una àmplia gamma de productes que permet donar resposta a les necessitats d’una llar quant a alimentació, higiene i neteja. Un dels seus trets més singulars és que l’oferta ha estat definida per les sòcies de la cooperativa, que han establert un seguit de criteris compra, entre els quals hi ha l’origen agroecològic i de proximitat dels producte, la minimització d’envasos o que el preu sigui just per a productores i consumidores.

Una altra de les característiques que defineix el model de supermercats cooperatius i participatius és que una gran part de les tasques que suposa tirar endavant la cooperativa la fan les pròpies sòcies, generant una dinàmica comunitària que transforma les relacions de consum i abarateix els preus. En el cas de Foodcoop BCN, hi ha tres persones contractades i es preveu ampliar la plantilla a mesura que el projecte creixi-, però el funcionament de l’establiment se sustenta també en les tasques que les consumidores porten a terme en torns de 3 hores cada quatre setmanes.

Aquest supermercat cooperatiu s’afegeix a projectes similars a Manresa, Pamplona, Madrid, Vigo, Vitoria, Paris o Nova York.