L'exposició “Cuidem Barcelona: història de la neteja de la ciutat 1981-2029" s’instal·la a La Model

14/03/2022 - 09:56 h

L’exposició fa un recorregut per la història de la neteja i recollida de residus a Barcelona.

La mostra coincideix amb el desplegament del nou contracte de neteja de la ciutat, amb el qual s’inicia una nova etapa històrica del servei.

“Cuidem Barcelona: història de la neteja de la ciutat 1981-2029” es pot visitar des de l’11 de març i fins al 29 d’abril al recinte de La Model. La mostra fa un recorregut històric pel servei de neteja i recollida de residus de Barcelona.

L’objectiu de l’exposició és reflectir com el servei de neteja de la ciutat ha anat evolucionant des del 1981 fins a l’actualitat i com ha canviat la comunicació cap als ciutadans, que ha passat d’un to més unidireccional a unes campanyes que apel·len per la corresponsabilitat i per l’elaboració d’una visió compartida de futur. L’evolució d’un servei que va començar donant-nos les “gràcies per llençar-ho a la paperera” i que avui ens diu: “generem menys i tindrem molt més Cuidem Barcelona”.

“Cuidem Barcelona: història de la neteja de la ciutat” recorre la història del servei de neteja municipal a través de quatre etapes temporals:

    • Període 1981-1999: La ciutadania desperta la consciència de reclamar un espai vital net i polit.
    • Període 2000-2009: Neix un nou model que té com a finalitat aconseguir una ciutat més neta i alhora respectuosa amb l’entorn. El concepte medi ambient irromp per primera vegada en el plantejament del servei.
    • Període 2009-2021: El servei municipal de neteja ha d’avançar-se als reptes que planteja aquesta creixent sensibilitat ambiental de la població i, també, a les demandes d’una ciutadania que vol gaudir d’una millor qualitat de vida.
    • Període 2022-2029: La tecnologia permet millorar la gestió, el control del servei i una nova governança conjuntament amb el veïnat de cada barri perquè esdevingui un servei viu, en constant millora.

L’horari de la mostra és de 10 a 20 hores de dilluns a dissabte, i de 10 a 14 hores els diumenges.