El Pla de Desenvolupament Econòmic del Districte de l’Eixample

22/03/2022 - 09:16 h

El Pla de Desenvolupament de Districte és el full de ruta per a un desenvolupament local i de proximitat tenint en compte les especificitats i iniciatives de cadascun dels barris de l'Eixample.

Aquest pla descriu i detalla l’estratègia de desenvolupament socioeconòmic del Districte amb l’objectiu global de recuperar i enfortir l’economia dels barris a tres anys vista. Arran de la crisi econòmica provocada per la pandèmia, l’Ajuntament de Barcelona ha definit i està executant una estratègia transversal de recuperació econòmica per fer front a la situació postcrisi, que involucra al conjunt de l’organització municipal. S’han posat en marxa diverses mesures de reactivació per tal de mantenir el teixit empresarial de la ciutat, fomentar l’ocupació amb mesures específiques encaminades a protegir l’ocupació i el treball de qualitat i fomentar de manera prioritària el consum local per a la reactivació econòmica.

Una síntesi d’aquestes mesures es troba recollida a la guia Barcelona mai s’atura. Guia pràctica de serveis. 82 mesures per a la reactivació econòmica. Per fer-les possibles, l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un pressupost extraordinari de reactivació econòmica de 87 milions d’euros per donar suport als sectors econòmics i laborals de la ciutat.

El present Full de ruta s’alinea i es complementa amb les diferents mesures i plans aprovats pel Districte en matèria de desenvolupament socioeconòmic. El Full de ruta és una eina alineada i complementària a la Mesura de govern de Comerç de l’Eixample: Pla de xoc i mesures de recuperació econòmica (post-COVID-19) per al comerç, els mercats i la restauració.

D’altra banda, el Full de ruta segueix les línies del Pla d’Actuació Municipal de Districte (PAD) 2020–2023, concretament amb la línia estratègica 3 de progrés econòmic.

També aposta pel desenvolupament econòmic de proximitat, un model de promoció econòmica que parteix dels actius i de les necessitats que té el territori, que vol minimitzar la distància entre ciutadania i recursos públics, i que es concep a partir d’un enfocament d’economia plural i centrada en les persones.

La vocació del present Full de ruta 2021–23 és esdevenir un marc que integri el conjunt d’accions de desenvolupament econòmic impulsades per l’Ajuntament i els actors del territori, amb la finalitat de contribuir a resoldre els reptes que té al davant el Districte i reduir les desigualtats socioeconòmiques entre els seus barris.

Aquest Full de ruta s’ha elaborat de forma conjunta entre l’equip de govern del Districte de l’Eixample, l’Oficina de Promoció Econòmica (OPE) del Districte de l’Eixample i Barcelona Activa, i es preveu la seva presentació com a Mesura de govern.