El Model Festival d'Arquitectures a l'Eixample

05/05/2022 - 09:15 h

Del 5 al 15 de maig se celebra la primera edició de Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona. Un esdeveniment organitzat pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) que convertirà la ciutat en un espai de reflexió sobre els principals debats de l’arquitectura i l’urbanisme per fer front als reptes socials, polítics i climàtics del segle XXI. A més de les activitats programades, cada districte tindrà l’oportunitat de gaudir d’una festa de l’arquitectura. Les organitzen diferents grups territorials d’arquitectes de Barcelona amb altres entitats com associacions de veïns, universitats, despatxos d’arquitectura o escoles dels barris.

Les festes tindran lloc del 6 al 15 de maig als deu districtes, cada una amb una programació i uns temes particulars.

A l’Eixample, “Redescobrim el recinte de l’Escola Industrial”

El 7 de maig els arquitectes del districte que formen part del COAC mostren que cal contribuir a teixir complicitats i aliances amb diverses entitats veïnals i institucionals, sobretot amb la Diputació de Barcelona, amb l’objectiu de preservar, millorar, ampliar i actualitzar els usos del recinte de l’Escola Industrial, un lloc emblemàtic no només per la seva extraordinària significació arquitectònica, sinó també per l’encaix urbà i la potent funció social que fa. La programació és la següent:

  • Interior del Paranimf
    • 10.00 h: Benvinguda COAC+DIBA
    • 10.10 h: Història de l’Escola Industrial
    • 10.50 h: Industrial +
    • 11.10 h: Rehabilitació del Paranimf
    • 11.30 h: Concurs de l’Escola d’Enginyers, recuperació de la Sala del Tissatge
    • 11.50 h: La ceràmica del futur
  • Exterior (de 10.00 a 13.00 h)
    • Tallers d’innovació amb ceràmica
    • Taller LeonarDome

Altres activitats

Una de les activitats més destacades del Festival són les instal·lacions d’arquitectura efímera situats a cinc espais emblemàtics de la ciutat: la plaça de Catalunya, la plaça Reial, el passeig de Lluís Companys, la ronda de Sant Antoni i la plaça d’Idrissa Diallo, cinc espais simbòlics de la ciutat en el perímetre comprès per les rondes entre Ciutat Vella i l’Eixample.

En el cas de la ronda de Sant Antoni, des d’avui i fins al final del festival, acollirà “L’Arca de la convivència“, de LEA Atelier i l’estudi d’arquitectura TAKK Architecture. Una plataforma verda que recorda la necessitat d’habilitar espais per combatre l’emergència climàtica i promoure la biodiversitat.

Entre altres visites, el dilluns 9 de maig l’associació 48h Open House BCN ens proposa una  visita guiada al Taller Masriera dins del projecte Espais Ocults.

Jornades de portes obertes, tallers, xerrades, visites i propostes per a tots els públics. A tota la ciutat s’han programat més d’un centenar d’activitats que podeu consultar en el web del festival. I, per oferir informació actualitzada, el Model disposa de comptes a Instagram i Telegram.