Amb la flaire de la primavera i la calor de l’estiu, arriba una de les festes més estimades a la nostra ciutat: el Corpus. Com cada any, i ja en són 702, de l’11 al 19 de juny Barcelona s’engalana per celebrar aquesta festa, que actualment viu un moment d’or amb una expansió com mai havia tingut al llarg de la seva història. Una cinquantena d’activitats distribuïdes per bona part de la ciutat, amb una vintena d’ous com balla i un nombre similar de catifes florals fan que sigui una cita molt especial per poder passejar i redescobrir una pila de racons dels nostres barris.
Activitats del Corpus a l’Eixample
Basílica de la Puríssima Concepció
C. de Roger de Llúria, 70
-
- L’ou com balla al claustre. De dijous 16 a dijous 23, de 8 a 13 i de 17 a 21 h. Dijous 16 i diumenge 19, de 8 a 21 h.Diumenge 19 es repartirà el panoli de Corpus.Repic de campanesDiumenge 19, a les 19.45 h.
- Repic de campanes. Diumenge 19, a les 19.45 h
Col·legi Escolàpies de Llúria
C. d’Aragó, 302
- L’ou com balla. De dimecres 15 a divendres 17, de 10 a 18 h
Parròquia de Sant Ramon de Penyafort
Rambla de Catalunya, 115
- Catifa floral a l’atri. Dissabte 18 i diumenge 19, d’11 a 14 h i de 18 a 21 h.
Seminari conciliar
C. de la Diputació, 231
- Catifa floral i l’ou com balla. De dimarts 14 a divendres 17, de 9 a 20 h. Dissabte 18, de 9 a 13.30 h.Guarniment a càrrec de seminaristes i col·laboradors.
Enguany, després de dos anys de pandèmia i de celebració dels 700 anys de la processó del Corpus, tancarem aquest aniversari amb activitats molt destacades, com ara l’exposició que es farà a la capella de Santa Àgata del Museu d’Història, la recuperació del panoli com a menja tradicionalment barcelonina de la festa, la recuperació plena de la Vigília de Corpus, la renovació del recorregut i del format de la Processó, la recuperació dels ventalls de Corpus i la proclamació del Corpus de Barcelona com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional, la segona festa barcelonina a rebre aquesta distinció. Tot plegat demostra que la festa és més viva que mai.
Però si un element és emblemàtic del Corpus barceloní, aquest és l’ou com balla. Enguany n’hi haurà més que mai, amb els més tradicionals del centre de la ciutat i d’altres que s’estrenen, com el del Seminari, el del carrer de la Llibertat i el del parc de Sant Martí. També continuen en expansió les catifes florals, un altre dels elements patrimonials del Corpus, que per primer cop es podran veure al cente cívic El Sortidor, al carrer de Marià Aguiló, a la plaça de Sarrià i al Seminari. Aquests elements efímers són el fruit del treball de nombroses entitats que aquests dies aturen la seva activitat habitual i treballen colze a colze per regalar-nos una explosió de colors i fragàncies. A més, tornarem a gaudir de la Ruta del Corpus pels espais del centre de la ciutat.
Perquè la festa de les festes, com alguns l’han anomenada, és una festa per als sentits: el gust, amb el panoli i les cireres; el tacte, amb la trepitjada de les flors a les catifes; la vista, amb la imatge delicada de l’ou ballant sobre el brollador; l’oïda, amb el repic de les campanes i la melodia de les gralles i els flabiols que acompanyen els entremesos, i l’olfacte, amb l’olor de ginesta i les flors fresques acabades de collir.
La festa es completa amb repics de campanes, exposicions, xerrades, cercaviles, ballades, portes obertes, pirotècnia, concerts d’orgue i la flamant Processó, que enguany renova la seva forma i recupera part del recorregut històric. Al llarg dels segles va esdevenir la veritable festa major de la ciutat, origen de la majoria dels entremesos que avui dia surten a ballar: els gegants, els capgrossos, el bestiari, els diables, els castells, els balls de bastons…
Us animem, doncs, a sortir al carrer i gaudir de totes les activitats programades, que, de ben segur, no us les acabareu!