L'antiga seu de l'Editorial Gustavo Gili obre les portes per mostrar la seva història i arquitectura

08/07/2022 - 11:27 h

Les visites guiades començaran aquest mes de juliol on hi ha programades quatre visites per al 14 i 28 de juliol, (a les 19 i a les 20 hores) i està previst que es reprenguin alguns dissabtes a partir del mes de setembre i fins al juny del 2023.

L’antiga seu de l’Editorial Gustavo Gili és un brillant exemple de l’arquitectura catalana dels anys cinquanta. L’edifici, obra dels arquitectes Joaquim Gili (nebot del fundador de l’editorial) i Francesc Bassó, va ser construït seguint l’ideari racionalista i  s’ha mantingut intacte fins avui, protegit com a bé d’interès local. També va ser premi FAD el 1961.

L’any 2021, l’Ajuntament de Barcelona va adquirir aquest edifici per convertir-lo en un centre de nova generació en cultura i educació. Fins que aquest projecte es desenvolupi, s’ha decidit obrir als veïns i veïnes l’edifici per mostrar la seva història i arquitectura.

El 14 i 28 de juliol es faran quatre visites guiades gratuïtes en dos franges horàries, a les 19 i a les 20 hores. Tindran una durada de 45 minuts i requereixen de reserva prèvia a través d’aquest enllaç. A través de la mateixa web es pot fer una visita virtual a l’edifici.

Paral·lelament a les visites, l’edifici acollirà altres activitats, també obertes a la ciutadania, com poden ser actes culturals o educatius, jornades, etc.

Futur Centre de Cultura i Educació a Barcelona

El pla per crear un nou Centre de Cultura i Educació a Barcelona que es converteixi en un equipament públic de referència de la ciutat ha trobat en l’edifici de l’antiga seu de l’Editorial Gustavo Gili la seva ubicació ideal. L’edifici, situat al carrer Rosselló 87, compta amb un total de 6.800m2 de superfície.

L’Institut de Cultura de Barcelona i l’Institut Municipal d’Educació hi traslladaran en el futur la seva seu. També el districte de l’Eixample hi guanyarà usos i espais culturals i educatius. Els districtes de Ciutat Vella i Sants-Montjuïc també podran guanyar usos i espais per a la ciutadania en les seus que deixaran l’ICUB i l’IMEB un cop fet el trasllat, que són actualment el Palau de la Virreina, l’antiga Escola Massana i l’edifici de plaça Espanya 5.

L’operació, liderada per l’àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat segueix el camí iniciat en plans de ciutat tan destacats com la Mesura de govern d’Educació i Cultura, el pla de Drets Culturals o el de Ciutat Educadora.

Les excepcionals característiques de l’espai permetran que es converteixi en pol de dinamització i reflexió sobre la cultura i l’educació, obert a una programació periòdica d’activitats i als agents culturals i educatius que puguin valorar-ne nous usos per al barri i de ciutat. Actualment, ja hi ha espais del conjunt que s’han llogat per a usos temporals, com ara la seu de la Fundació Manifesta a Barcelona o l’Oficina d’Accés a la Formació Professional.