La plaça del Fort Pienc acull l'acte de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya a l'Eixample

08/09/2022 - 10:00 h

La plaça del Fort Pienc, punt neuràlgic del barri, resguardada pel mercat, la biblioteca, el centre cívic i altres equipaments destacats, va ser ahir l'escenari de l'acte oficial de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya a l'Eixample.

Organitzat conjuntament amb l’Associació de Veïns del Fort Pienc i altres entitats del barri, l’acte es va iniciar passat dos quarts de set de la tarda amb el parlament del regidor del Districte, Pau Gonzàlez Val, que va fer un agraïment especial a l’AVV Fort Pienc, el Casal de Barri Transformadors i la Companyia Chicuelina per l’organització. Va destacar que “la Diada ha de ser popular i avui tenim una molt bona mostra de cultura popular i implicació veïnal”. Va recordar que la celebració ahir coincidia amb una data important per als alumnes de secundària, Batxillerat i FP : “avui iniciem el curs al districte de l’Eixample”.

La presidenta del Consell del Districte, Eva Baró Ramos, recordant l’origen del nom del Fort Pienc, que prové d’un fort avançat que hi havia a la ciutadella, prop del camí que sortia del Portal Nou, va remarcar que “el nom ens ajuda a tenir memòria i ressalta la capacitat de resistència de la ciutat i del país, una resistència que s’ha posat a prova”. I va invitar tothom a celebrar la Diada “amb la regla de les tres erres: recordar, reivindicar i respectar, perquè és una Diada de totes i de tots, i tothom té la llibertat de gaudir-la, de celebrar-la com se senti més còmode”.

Dolors Duran de Grau, de l’Associació de Veïns del Fort Pienc, va continuar amb la lectura del poema ‘El fossar de les Moreres’. Un poema  de Frederic Soler dedicat a un dels indrets destacats de la resistència de la ciutat de Barcelona en la guerra de Successió davant les tropes de Felip V durant el setge de 1714.

Tot seguit, va tenir lloc la performance participativa de la Companyia Chicuelina, amb Natàlia Mas i Alba Castellví al capdavant, un grup de joves professionals del teatre sorgits de l’Escola Eòlia del barri del Fort Pienc.

Per finalitzar, l’actuació teatral va donar pas als compassos de la música per ser ballada pels sardanistes, a càrrec del professor Francesc Mas i el Casal de Barri Transformadors. Es van fer cinc ballades, l’última de les quals va ser l’emblemàtica ‘La Santa Espina’.

Afectacions a la mobilitat per la Diada 2022

Al matí del diumenge 11, les institucions i entitats faran l’ofrena floral al monument de Rafael Casanova a la ronda de Sant Pere, 50.

Les principals afectacions seran a la tarda per la manifestació convocada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a les 16.30 h, que recorrerà l’avinguda del Paral·lel i enfilarà els passejos de Colom i d’Isabel II fins a l’escenari de l’avinguda del Marquès de l’Argentera.

A partir de les 15.30 h, tot el Paral·lel quedarà aïllat del trànsit. Restaran tallades les sortides 21 (ambdós sentits) i la sortida 22 (sentit Llobregat) de la ronda del Litoral. L’organització ha subdividit la zona de concentració a l’avinguda del Paral·lel en 10 trams. Durant l’horari de la manifestació, es prohibeix la circulació de vehicles per totes les vies que conformen la zona de concentració i el recorregut: av. Paral·lel – pl. Drassanes (calçada Besòs) – pg. Josep Carner (ambdues calçades) – pl. Portal de la Pau – pg. Colom (calçada central bus i calçada mar) – pg. Isabel II – av. Marques de l’Argentera.

Pots consultar tots els detalls de la Diada aquí.