AFORAMENT LIMITAT, CAL INSCRIPCIÓ PRÈVIA AQUÍ.
El sistema sociopolític, el canvi tecnològic i la configuració física de les ciutats són els tres eixos que emmarquen la Biennal de Pensament d’aquest 2022. Amb l’objectiu de trobar una finestra de pausa que permeti reflexionar sobre els grans interrogants que planteja la realitat, la segona setmana del mes d’octubre les ciutats de Barcelona, Palma i València celebraran aquesta trobada que té lloc cada dos anys. Aquesta segona col·laboració de l’OAR en la programació de la +Biennal s’emmarca en l’àmbit tecnològic.
“Transcendir, transgredir. La tecnologia com a modeladora d’utopies i espiritualitats”
“Transcendir, transgredir. La tecnologia com a modeladora d’utopies i espiritualitats” tindrà lloc el dissabte 15 d’octubre i serà una jornada per reflexionar sobre les utopies i les regulacions que des de les diferents tradicions religioses i espirituals han parlat del cos individual i social. Les tecnologies religioses immaterials (com la meditació, els rituals o la pregària) i les tecnologies materials (transhumanisme) tenen un paper destacat en aquestes propostes utòpiques i normatives. Així, convidem a pensar sobre com s’expliquen avui —en un context fortament distòpic— i com dialoguen els sempre tensos i alhora inevitables anhels de transcendència i transgressió.
L’activitat consta d’una xerrada amb Carles Salazar, antropòleg de renom internacional, a més de la projecció de la pel·lícula Les dormants (que forma part dels Arxius d’OVNI – Observatori de Vídeo No Identificat) i la intervenció posterior del seu director, Pierre-Yves Vandeweerd, acompanyada de Sandra Anitua, antropòloga especialitzada en surrealisme.
Les dormants, de Pierre-Yves Vandeweerd
Les quatre històries d’aquesta pel·lícula ens porten de Bèlgica a la vora del riu Senegal, de les Ardenes franceses a les muntanyes del Sàhara Occidental. El que tenen en comú és que ens porten a conèixer els i les dorments. Homes i dones que es mouen entre dos mons, el dels absents i el dels vius, entre dos estats, el de la vigília i el del somni. En cadascuna d’aquestes històries hi ha un misteri lliure de tota creença, de tota filosofia, de tot intent d’explicació. Un misteri capaç de reencantar la realitat.
Participants
En l’activitat hi participaran:
-
Carles Salazar. Catedràtic d’Antropologia de la Universitat de Lleida, llicenciat en Dret i en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona i doctor en Antropologia Social per la Universitat de Cambridge. Les seves recerques s’han centrat principalment en l’antropologia de la família, de la sexualitat, de la religió i del coneixement. Autor d’Antropologia de les creences: religió, simbolisme, irracionalitat (Fragmenta, 2009).
-
Pierre-Yves Vandeweerd. Cineasta belga, director de la pel·lícula Les dormants. Les seves pel·lícules formen part del cinéma du réel i s’han rodat en diverses regions del món: Mauritània, el Sàhara Occidental, el Sudan, França, entre altres. La seva última pel·lícula, Les éternels (2017), va ser realitzada a Armènia i l’Alt Karabakh (Azerbaidjan). Els seus documentals reuneixen, mitjançant un gest cinematogràfic poètic, guerres i destins oblidats, els límits de la raó, la condició humana.
-
Sandra Anitua i Jorge. Llicenciada en Història de l’Art i en Antropologia Social per la Universitat de Barcelona (UB), forma part del Grup de Recerca en Místiques i Heterodòxies Religioses (GREMHER). És docent a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i és investigadora a la Universitat de Vic. Imparteix classes sobre antropologia de la religió, i també investiga sobre les relacions del surrealisme i la cultura popular.
Comissariat de l’activitat:
-
Dídac P. Lagarriga. Escriptor i editor. És autor de diverses publicacions de llibres d’assaig, poesia i novel·la sobre el món islàmic i el continent africà. Fundador de Oozebap, entitat dedicada a la difusió d’experiències i reflexions culturals, polítiques i espirituals en l’Àfrica i l’islam. Col·laborador habitual en premsa i col·loquis sobre qüestions relacionades amb la dimensió ecològica de l’islam i l’alimentació halal.
OVNI – Observatori de Vídeo No Identificat – Desorg Punt Org
Des que es va fundar, l’Observatori ha fugit de models i formats prefabricats i ha centrat l’atenció en la tasca d’investigació, entesa en el sentit d’aventura del coneixement en el món contemporani. El projecte parla en l’època de la imatge serialitzada, d’allò encara no “identificat”, d’allò no previst o que s’endinsa en el desconegut.
Els Arxius de l’Observatori – OVNI tenen un caràcter intencional i temàtic: facilitar una crítica de la cultura i la societat contemporànies utilitzant diferents estratègies —videoart, documental independent, arqueologia dels mitjans de comunicació de masses—. Els arxius recullen tota una constel·lació de treballs diferents amb un denominador comú: la lliure expressió i reflexió sobre les pors i els plaers individuals i col·lectius. La voluntat és construir, en conjunt, una visió de múltiples facetes —milers de petits ulls— que aprofundeixin i explorin el nostre món, o n’anunciïn d’altres possibles.
Informació i inscripcions
- Activitat gratuïta amb aforament limitat. CAL INSCRIPCIÓ PRÈVIA AQUÍ.
- Cal que les persones que necessitin alguna mesura d’accessibilitat ho indiquin enviant un correu electrònic a activitatsoar@bcn.cat o trucant al 682 481 915 (de 9.00 a 14.00 h) abans del 7 d’octubre.
- Dia i hora: Dissabte 15 d’octubre d’11.00 a 13.30 hores.
- Lloc: Auditori Teresa Pàmies (Centre Cívic Urgell. Carrer del Comte d’Urgell, 145).
Descarregueu-vos el programa de l’activitat en l’arxiu adjunt o aquí!
Us hi esperem!