La Model acull una exposició que recorda la solidaritat de Barcelona amb Bòsnia i Hercegovina durant la guerra

24/10/2022 - 14:06 h

L’antiga presó Model acollirà a partir del 26 d’octubre l’exposició Desperta, Europa! Solidaritat amb Bòsnia i Hercegovina durant la guerra de 1992-1995. La relació Barcelona-Sarajevo, una proposta que vol contribuir al coneixement d’un capítol de la història contemporània d’Europa del qual es compleixen trenta anys. La inauguració tindrà lloc el dia 26 a les 18.30 h presidida per Jordi Rabassa, regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, i la mostra serà oberta al públic fins al 8 de gener de l’any vinent.

Tot i que Barcelona vivia un any històric aquell 1992 amb la cita olímpica, tant la ciutadania com les institucions es van bolcar en l’ajut al poble bosnià amb múltiples iniciatives que van marcar un estil de cooperació solidària que posteriorment la ciutat ha reproduït en diferents zones de conflicte o post-conflicte d’arreu del món. L’exposició vol recordar aquells mesos i enfortir més si cap la relació d’amistat entre Sarajevo i Barcelona, entre Catalunya i Bòsnia i Hercegovina. Al mateix temps, pretén estimular la reflexió a qui la visiti sobre qüestions fonamentals: Què entenem per solidaritat? Fem prou per mostrar solidaritat amb els altres? Què puc fer jo personalment?

La guerra de Bòsnia i Hercegovina, en ple desmembrament de Iugoslàvia, va ser sobretot un fenomen televisiu; molts tenien la impressió que no tenia res a veure amb ells o que no s’hi podia fer res. Però alhora també hi havia milers de persones d’Europa i d’arreu del món que van decidir que no volien ser-ne espectadors. A les mobilitzacions solidàries, a banda de les organitzacions humanitàries professionals, hi havia ciutadans corrents, ONG, grups informals i artistes. Es van engegar nombroses iniciatives: ajuda als refugiats bosnians que arribaven a altres països; recollida i transport d’aliments i medicaments o organització de manifestacions i campanyes per mobilitzar els conciutadans i pressionar els governs. Va ser una mobilització molt heterogènia, sovint en estreta col·laboració amb persones de Sarajevo i Bòsnia i Hercegovina implicades en la defensa cívica, cultural i intel·lectual del país i de la manera de ser dels bosnians i que exhortaven la resta del món a abandonar la seva passivitat. Tot plegat es resumia en el lema “Desperta, Europa!”, que ara dona títol a aquesta exposició.

L’horari d’obertura de la mostra és dijous i divendres de 16 a 19 h, dissabtes de 10 a 14 h i de 16 a 19 h, i diumenges de 10 a 14 h. Més informació, en aquest enllaç.