L'associació La Merienda i Josep M. Conesa reben la Medalla d'Honor de Barcelona 2022

01/12/2022 - 10:07 h

El lliurament de les medalles d’honor de Barcelona serveix per homenatjar les persones i les entitats compromeses amb els valors cívics i el desenvolupament de la ciutat en àmbits com l’educació, l’art, l’esport, els moviments veïnals o els drets humans. L’acte d’enguany, celebrat al Saló de Cent, continua reconeixent la tasca de persones i entitats que han estat en la primera línia de la lluita contra la covid-19, que també va marcar les medalles de l’any passat. El seu esforç i compromís són una inspiració per a tota la ciutadania, que encara avui s’enfronta als efectes de la crisi provocada per la pandèmia.

A proposta del Consell de Districte de l’Eixample, ha rebut la medalla d’honor Josep M. Conesa, president de l’Atlètic Club Esport i Natura i de la penya barcelonista de l’Eixample i organitzador de l’emblemàtica Cursa Moritz Sant Antoni, una de les carreres populars més antigues de la ciutat. Amb aquest guardó, es fa reconeixement a la seva trajectòria i la seva vinculació de més de 40 anys al barri de Sant Antoni, dedicat a crear complicitats amb el teixit associatiu.

També ha recollit la medalla d’honor l’equip de l’associació ONG La Merienda, per la tasca dedicada a la integració de persones en risc d’exclusió social, a través del suport emocional, l’acompanyament i la inserció laboral, i especialment per la tasca feta durant els mesos de pandèmia. L’entitat, situada a la Dreta de l’Eixample, celebra ara el seu desè aniversari amb un compromís social que ja els ha permès acompanyar més de 1.200 persones, amb l’ajuda de 500 voluntaris.

Les cinc medalles en l’àmbit de la ciutat han estat per a l’activista LGTBI Empar Pineda, l’otorrinolaringòleg Pedro Clarós, l’humanitari Jordi Raich, l’entitat SOS Racisme i l’artista Lita Claver ‘la Maña’, per la seva trajectòria artística i empresarial en el món del teatre i del music-hall.

Pel que a les propostes de la resta de districtes:

Ciutat Vella

  • Escola Baixeras, en el seu centenari, en reconeixement de la comunitat educativa.
  • Mercè Amor, en reconeixement de la seva trajectòria personal i política, amb la justícia social com a horitzó, i de la seva vinculació i compromís amb el barri del Raval.

Sants-Montjuïc

  • Concepció Pérez, pel seu activisme veïnal vinculat a l’Associació de Veïns i Comerciants d’Hostafrancs.
  • Unió Esportiva de Sants, en l’any del seu centenari, per la trajectòria d’educació a través de l’esport i l’arrelament al districte.

Les Corts

  • Associació de Veïns de Zona Universitària, en reconeixement de la tasca reivindicativa i de les fites aconseguides per a la millora de les condicions de vida del barri.
  • Colla de Diables i Timbalers d’Itaca, per la trajectòria dedicada a agrupar famílies i infants al voltant de les tradicions catalanes i amb la cultura del foc com a bandera.

Sarrià – Sant Gervasi

  • Josep Arisa, per la seva contribució al coneixement i difusió del patrimoni i la història del barri del Farró i del districte.
  • Casa d’Espiritualitat Sant Felip Neri – Fundació Valors, per la tasca i repercussió social i humanística en els camps de l’espiritualitat, l’educació, la salut, l’art o la cohesió social.

Gràcia

  • Sonsoles Santís, en reconeixement de la seva trajectòria vinculada a activitats socials, comunitàries, artístiques i de bon veïnatge del districte.
  • Grup Atra, per la tasca social en favor de les persones que travessen moments de dificultat vital i el treball en favor de la inclusió i la lluita contra els estigmes.

Horta-Guinardó

Nou Barris

  • Fundación Adapta2, per la tasca dedicada a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, fent servir l’esport com a espai d’afirmació personal i col·lectiva.
  • Associació de Comerciants de Zona Nord, per la implicació amb el barri creant espais de cohesió a través del comerç.

Sant Andreu

  • Associació per a la Defensa de la Gent Gran (ADEGG), per la tasca en favor dels drets de la gent gran i de la no-discriminació per raó d’edat.
  • Montserrat Llopart, en reconeixement de la seva trajectòria i implicació en les reivindicacions i lluites per a la millora de les condicions de vida del barri de la Trinitat Vella.

Sant Martí

  • Francisco Narváez, per la seva trajectòria com a responsable municipal vinculat al districte.
  • Coordinadora d’Entitats del Poblenou, en reconeixement del lideratge en el foment i la defensa de la xarxa associativa del Poblenou i la coordinació de festes populars i tradicionals.