La cultura popular marca l'inici de la Festa Major de Sant Antoni

16/01/2023 - 14:09 h

Cap de setmana de festa major al barri de Sant Antoni. La festa d’enguany s’ha estrenat amb moltes activitats culturals i festives i amb alguns actes destacats, com el pregó i la cercavila d’inici, que van tenir lloc dissabte al matí als Jardinets de l’Alguer i van comptar amb la participació del veïnat i tot el seguici popular.

La lectura del pregó ha anat a càrrec de l’ONG De veí a veí, que celebra el seu desè aniversari al barri i que va néixer per ajudar els veïns i veïnes més desfavorits. A l’acte també hi van intervenir la presidenta del Consell Municipal del Districte, Eva Baró, i el regidor del Districte, Pau Gonzàlez. Van destacar el programa d’enguany, que ofereix més de 130 activitats en 25 espais diferents, i l’esforç i el treball de la vuitantena d’entitats i associacions que l’han fet possible.

En concret, la programació inclou activitats tradicionals, novetats i iniciatives de gran valor social, com la bicicletada familiar, que s’ha celebrat aquest diumenge, i la presentació del Grup de Dones de Sant Antoni. Durant el seu parlament, el regidor també va celebrar l’obertura de l’Espai Veïnal del Mercat de Sant Antoni, que, tal com va explicar, suposa un nou recurs per organitzar activitats comunitàries i dona resposta a una llarga reivindicació veïnal i associativa.

Un nou capgròs per al barri

Abans de la lectura del pregó, l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Antoni van presentar al barri el nou capgròs Lluïsa Baiget, en homenatge a aquesta activista veïnal, pel seu compromís amb la cultura popular, les tradicions i sobretot per la seva dedicació al barri i als seus veïns i veïnes. Entre altres, va impulsar el Congrés de Cultura Catalana del barri de Sant Antoni, l’any 1976; va fundar els tallers Joan Lairisa, el 1984; i també va fundar amb altres veïns del barri l’ONG De veí a veí. El 2014, a iniciativa del Districte, Baiget va rebre el reconeixement de la Medalla d’Honor de Barcelona.

La cercavila d’inici fa lluir la cultura popular

A la cercavila no hi va faltar ningú: la Porca de Sant Antoni i la seva filleta l’Espurna, els trabucaires, els gegants del barri, el Tonet i la Rita, els gegants de l’escola Ferran Sunyer, el gegant de l’escola Aldana, els gegants de l’escola Joan Miró, la gegantona de la Diputació i els capgrossos de l’Associació de Veïns de Sant Antoni, de les Salesianes i de la penya barcelonista de Sant Antoni. També hi van participar colles convidades d’altres barris de la ciutat i d’arreu, i fins i tot un bon grapat de cotxes clàssics. Des dels Jardinets de l’Alguer, el seguici va recórrer els carrers de Calàbria, Floridablanca, Villarroel i Tamarit al ritme festiu dels diables de Sant Antoni, Toca’l 2, els tabalers i minitabalers Trapelles, el grup Batukació, Núria Dansa i l’Aurodrum.

El gegant Tonet va estrenar nou vestit, dissenyat per Pau Fernández i confeccionat per Eva Mula. Tal com expliquen els gegants de Sant Antoni, l’any vinent serà el torn de la geganta Rita.

Et vas perdre la jornada? Reviu-la a través de l’àlbum fotogràfic que recull alguns dels millors moments de la festa, que continua fins al 22 de gener.