Descobreix el col·leccionable 'Dones que han fet història a Barcelona'

14/02/2023 - 19:00 h

L’àlbum i els cromos es podran aconseguir gratuïtament a partir del 20 de febrer als mercats municipals de Barcelona. Els paquets de cromos es distribuiran en deu entregues fins al 30 d’abril.

Barcelona és una ciutat amb història i amb dones que han fet història. El col·leccionable, impulsat per Betevé i Mercats de Barcelona, vol reivindicar la figura de dones rellevants, que sovint no han tingut la representació que mereixien al llarg de la història. Hi ha la directora de cinema Elena Jordi, la doctora Dolors Aleu, l’escriptora Carmen Laforet, l’aviadora Maria Pepa Colomer o Silèxia, la primera barcelonina que es coneix. En el cas de mercats, destaca la figura d’Adriana Masclans, sisena generació de la seva família que ven bacallà als Mercats de Barcelona. Els seus rebesavis van obrir la primera parada de bacallà el 1881 al Mercat de Sant Antoni, i ara ja fa nou anys que l’Adriana ha agafat el relleu de la seva àvia i la seva mare a la parada del Mercat de la Concepció.

En total, l’àlbum de cromos recull la biografia de 50 dones de diferents èpoques i àmbits: ciència, història, arts escèniques, emprenedores i empresàries, mercats, activisme, esport, literatura i arts plàstiques. Al costat de cada biografia, hi ha un codi QR que permet ampliar la informació sobre cadascuna de les protagonistes.

El projecte es va presentar al Mercat de la Concepció el passat 10 de febrer. L’acte va anar a càrrec de la regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Interior i Hisenda, Montserrat Ballarín, i el director de betevé, Sergi Vicente. També hi van participar Adriana Masclans, i les col·laboradores del projecte: l’escriptora i editora Elisenda Albertí i la il·lustradora i artista gràfica Judit Canela.