Festa d'inauguració dels jardinets El Talia

08/03/2023 - 10:01 h

Amb una festa evocadora del vell Paral·lel de les revistes, el cabaret i el music-hall, el dissabte 11 de març, a les 16 hores, celebrarem l'obertura al barri del solar de l'antic teatre Talia, després que al febrer finalitzessin els treballs de condicionament de l'espai.

L’artista Brigitta Lamoure i la ballarina Susana Larriba seran les encarregades de conduir la celebració, que també comptarà amb l’espectacle infantil de Petjades Musicals i les actuacions dels grups Luismi Segurado Trio, amb influències del jazz més bebop, i Montes Turquesa, amb un estil on convergeixen el neo-soul i el hip-hop.

Completaran l’acte els parlaments de l’associació de veïns de Sant Antoni, la presidenta del Districte, Eva Baró, i el regidor del Districte, Pau Gonzàlez.

Nous usos provisionals per al solar

El solar es dota de vida i compta ara amb un escenari, una zona d’estada amb bancs, arbres en testos grans i horts urbans amb taules de cultiu i un punt d’aigua per al seu rec. Aquests usos provisionals s’han acordat després d’un procés de treball amb entitats, escoles i veïnat.

L’objectiu últim per a aquest espai, d’uns 785 m2 de superfície, és construir-hi habitatge social i equipaments per al barri de Sant Antoni, però les entitats en podran fer un ús provisional mentre no s’hi facin obres.

L’Ajuntament va adquirir aquest solar el gener de 2022 per donar resposta a les necessitats d’habitatge i serveis d’aquest barri de l’Eixample.

El teatre Talia, un lloc per a l’art i la reivindicació

El Teatre Talia va ser un local d’espectacles teatrals situat a l’avinguda del Paral·lel número 100, cantonada amb el carrer de Comte Borrell. La sala va arribar a tenir 1.000 localitats amb platea i dos pisos en forma de ferradura.

Inaugurat el 4 d’agost de 1900 amb el nom de Las Delicias, el Teatre Talia va presentar comèdies, sarsueles i sessions de cinema. També s’hi van fer concursos de ball de resistència i, fins i tot, mítings obrers. Va ser enderrocat a finals dels anys vuitanta, després d’un incendi que va tenir lloc el 20 de juny del 1988, ja amb el nom de Teatre Paco Martínez Soria.

Pel seu escenari hi van passar noms rellevants de les arts escèniques com la Bella Dorita, Josep Sempere, Herta Frankel, Pau Garsaball, Lola Herrera, el Dúo Dinámico amb Pilar Morales, Núria Espert o el trio de jazz de Tete Montoliu.