Enguany se celebren els 150 anys de la Primera República, una experiència política que, malgrat la seva brevetat, va marcar la història del nostre país. La Biblioteca Arús se suma a les commemoracions amb un cicle d’activitats:
Exposició ‘Els republicans i la Primera República a l’Arús
Del 13 d’abril al 15 de juny (* PRORROGADA: fins a l’11 d’octubre de 2023)
L’exposició permet a l’espectador apropar-se a l’ambient polític, social i cultural del republicanisme i els republicans barcelonins dels anys 1873-1874. Partint del fons documental de la Biblioteca Pública Arús, s’han prioritzat els documents amb major impacte visual i iconogràfic, per tal de superar l’anàlisi estrictament política i incorporar-hi aspectes sovint ignorats, com la importància decisiva del moviment obrer, la premsa i la imatge, la literatura i el teatre, l’expansió de la maçoneria, la música i la pràctica musical popular, i els espais urbans i l’articulació dels diversos barris. La mostra es podrà visitar de manera gratuïta des del 13 d’abril fins al 15 de juny.
L’acte d’inauguració tindrà lloc el dijous 13 d’abril, a les 18.30 h, a càrrec de Pere Gabriel, catedràtic emèrit i professor honorari d’Història Contemporània (UAB). Per assistir-hi, cal reservar prèviament al web de la Biblioteca Arús o bé trucant al telèfon 93 256 59 50. L’aforament és limitat. L’acte inaugural també es podrà seguir en directe a través del canal de Youtube de la Biblioteca.
Conferències
- Dijous, 20 d’abril a les 18:30 h: “La República de Rossend Arús i Arderiu”, a càrrec de Pere Gabriel, catedràtic emèrit i professor honorari d’Història Contemporània (UAB).
- Dimarts 25 d’abril a les 18:30 h: Taula rodona “La premsa i la Primera República: sàtira política i debat ideològic”. Hi participaran: Josep Pich, catedràtic d’història contemporània (UPF), Jaume Guillamet, catedràtic de periodisme (UPF), i Pere Gabriel, catedràtic emèrit i professor honorari d’història contemporània (UAB).
- Dimarts, 2 de maig a les 18:30 h: “Abans i després del 1873: els espais republicans a Barcelona”, a càrrec de Jordi Roca i Vernet, professor d’Història Contemporània (UB).
- Dijous, 4 de maig a les 18:30 h: “La militància obrera el Sexenni Democràtic i la Primera República”, a càrrec de Manuel Vicente, historiador i catedràtic de l’IES Narcís Monturiol.
- Dijous, 11 de maig a les 18:30 h: “La música popular a Barcelona als anys seixanta i setanta del segle XIX”, a càrrec d’Anna Costal, musicòloga (Escola Superior de Música de Catalunya).
- Dijous, 18 de maig a les 18:30 h: “Mites i referents republicans al teatre i la literatura durant el Sexenni Democràtic, del 1868-1874)”, a càrrec de Magí Sunyer, catedràtic d’Història de la Literatura (URV, Tarragona).
- Dijous, 1 de juny a les 18:30 h: “La maçoneria a Catalunya i les Balears als anys seixanta i setanta del segle XIX”, a càrrec de Josep Brunet, vocal administrador del Patronat de la Biblioteca, i Catalina Martorell, historiadora (Biblioteca Municipal de Palma de Mallorca).
Cal inscripció prèvia a través de l’enllaç de cada conferència.
El dijous 22 de juny, a les 18.30 h tindrà lloc el Concert ‘Cantar la República’ amb un programa d’obres corals de Josep Anselm Clavé, Pep Ventura, Camil Ysern i Domènec Terrarol. Excepcionalment, el concert tindrà lloc al Casal de Barri Transformadors (Ausiàs March, 60). Cal inscripció.
Dues sessions de música en viu
El programa d’activitats es complementarà amb dues sessions de música en viu, una al maig i l’altra al juny, en dates pendents, a càrrec de l’ESMUC.