Avís de sequera:

s’ha activat el protocol de sequera en fase d'alerta.

Jaume Collboni, nou alcalde de Barcelona

17/06/2023 - 20:15 h

Albert Batlle entrega la vara de alcalde a Collboni

Jaume Collboni és el nou alcalde de Barcelona. El cap de llista del Partit dels Socialistes de Catalunya ha estat escollit per majoria absoluta amb 23 vots a favor, amb els 10 vots del seu partit, 9 de Barcelona en Comú i 4 del Partit Popular. Xavier Trias, candidat de Trias per Barcelona, ha rebut 16 vots (els 11 del seu partit i els 5 d’Esquerra Republicana de Catalunya), i Gonzalo de Oro-Pulido Plaza, els 2 de Vox.

En el seu discurs d’investidura, Jaume Collboni ha afirmat que és el més alt honor dirigir-se a la ciutadania com a nou alcalde de Barcelona “des de la humilitat de fer front al repte més gran de la meva vida, i amb el coratge i la convicció per treballar sempre en benefici de la ciutat i de la seva ciutadania”.

L’alcalde ha afirmat que avui Barcelona ha guanyat molt més que un alcalde, ha guanyat “confiança en la democràcia i la política, perquè hem sabut posar per davant els interessos col·lectius, de ciutat, als interessos particulars o de partit. Hem demostrat que la bona política és possible: la política de l’entesa, dels arguments i les raons per davant dels dogmatismes”.

En aquest sentit, l’alcalde ha dit que quan es posa Barcelona per davant, som capaços d’avançar i superar les diferències, i que “exerciré la meva responsabilitat des del minut zero amb tota la decisió, l’energia i la convicció, amb plena consciència de la voluntat expressada pels barcelonins i les barcelonines, amb plena consciència dels suports que ho han fet possible. I amb una voluntat honesta i irrefutable: vull ser l’alcalde de tots i totes”.

L’alcalde ha reivindicat la democràcia i el paper de la ciutadania com a autèntica propietària del camí col·lectiu que ha de seguir la societat en aquests moments convulsos. I s’ha adreçat a la corporació municipal: “A vostès, com a mi, els nostres conciutadans i conciutadanes ens han atorgat la feina més bonica del món, la de representar durant els propers quatre anys els seus interessos, anhels, reptes i preocupacions. I confiar-los la tasca plena de vetllar per defensar-los i fer-nos complir mútuament la paraula donada.”

El nou alcalde ha volgut també expressar dos primers compromisos: recuperar i enfortir el lligam entre la ciutadania de Barcelona i l’Ajuntament, d’una banda, i, de l’altra, dotar la ciutat d’un nou govern municipal divers, transversal i paritari, que respongui al que els barcelonins i les barcelonines han expressat a les urnes.

Collboni ha destacat el paper de les ciutats al segle XXI com a escenari dels reptes globals complexos com la crisi climàtica o la revolució tecnològica, i de necessitats bàsiques com ara l’habitatge, la feina o la seguretat; “els problemes del món es troben a totes les ciutats, i som les ciutats les que hem de resoldre’ls, podem i devem”, i ha recordat l’alcalde Pasqual Maragall quan va dir als seus regidors: “Sapigueu que quan arregleu un barri, esteu contribuint a arreglar el món.”

Vinculat als nous reptes, el nou alcalde ha manifestat la seva voluntat que Barcelona esdevingui referent en la lluita contra el canvi climàtic, per qüestions de salut, però també d’economia, i ha afirmat que la ciutat ha d’avançar en la descarbonització “urgent” de la nostra economia, alhora que es garanteix que ningú queda enrere. “Sense noves desigualtats”, ha dit, “sense noves exclusions, sense una agenda d’imposicions, una transició verda amb el cor vermell.”

El progrés econòmic i social serà el fonament d’aquest mandat, una Barcelona per viure i treballar, amb habitatge assequible i salaris dignes, una ciutat d’oportunitats, en paraules de l’alcalde, que ha fet èmfasi en el problema de l’habitatge, element central per assegurar un present digne per a les famílies treballadores i els joves de la ciutat, i ha anunciat que Barcelona serà la primera ciutat a desplegar la Llei d’habitatge del Govern espanyol.

En termes econòmics, Collboni ha afirmat que Barcelona ha de ser capital econòmica de Catalunya, d’Espanya i del sud d’Europa, perquè “no hi ha combat contra les desigualtats si no hi ha riquesa per repartir”, i ha destacat el paper de la cultura a la ciutat, que ha de generar oportunitats per a tots els qui fan possible l’acte cultural, públic, creadors, promotors i treballadors, i ha dit: “Ras i curt, sense cultura no hi ha ciutat.”

A la darrera part del seu discurs d’investidura, l’alcalde ha tingut paraules de record per als alcaldes Hereu, Clos, Maragall i Serra, dels quals ha dit que ha tingut la sort d’haver après del seu mestratge, així com per als seus antecessors immediats, l’alcalde Trias i l’alcaldessa Colau.

I ha acabat afirmant que avui comença una tasca preciosa, exigent i apassionant, “oferim a la ciutadania de Barcelona futur, confiança, esperança, generositat, solucions i entesa, vull ser l’alcalde de tots i totes, de tots els barris i districtes. Estic convençut que els millors anys de Barcelona estan per venir i comencem ara i aquí. Depèn de nosaltres fer-ho possible.”