La cultura popular present a les activitats d’estiu de Joves de l’Eixample

06/07/2023 - 09:45 h

 

En el marc de les activitats d’Estiu adoles100, el passat dimarts 4 de juliol va tenir lloc el taller “Eixample, amunt: aprèn a fer castells i falcons!” al punt Joves de l’Eixample. En aquest taller pràctic hem volgut apropar a les joves de 12 a 18 anys, un dels trets més característics de la cultura popular catalana, les construccions humanes.

Per dur a terme el taller hem comptat amb la col·laboració desinteressada de la Colla Castellera de l’Esquerra de l’Eixample (els Esquerdats), la Colla Castellera de la Sagrada Família i els Falcons de Barcelona.

Gairebé una vintena de joves han pogut conèixer les músiques que acompanyen algunes de les construccions; s’han posat la característica faixa; han conegut les parts dels castells (baixos, segons, terços, dosos, acotxador, enxaneta, pinya, folre, manilles, puntals…) i han descobert algunes de les figures que aixequen els falcons. I sobretot, han après la tècnica de pujar, mitjançant la construcció de pilars, i practicar algun pom de castell (la posició d’acotxador, amb els dosos i l’enxaneta) i figures de falcons com la Pira, els Vols o l’Escala.

Si tu també vols formar part d’alguna colla, a Barcelona tens disponibles vuit colles castelleres, una de falcons i una de muixeranga que aixequen espectaculars estructures, molt presents a les festes populars de la ciutat. Una de les millors maneres per participar és assistint a un dels assajos. A continuació, et detallem la informació de les colles que van participar en el taller:

  • Esquerdats de l’Esquerra de l’Eixample: els dimecres i divendres de 19 a 21.30 h a La Model (carrer d’Entença, 155). Pots enviar un correu a contacte@esquerdats.cat.
  • Castellers de la Sagrada Família: dimarts i divendres de 19.30 a 22 h al seu local (Passatge de Sant Pau, 16). Correu de contacte: junta@castellerssagradafamilia.cat.
  • Falcons de Barcelona: divendres de 20.30 a 22.30 h a l’Escola Pere Vila (entrada per l’avinguda Vilanova). Per contactar-hi: colla@falconsdebarcelona.cat o al telèfon 647 644 914.

Al web de Cultura Popular de Barcelona pots aprofundir més sobre les construccions humanes i conèixer el calendari d’actuacions, que tenen com a punt àlgid la diada castellera de les Festes de la Mercè, on les colles locals actuen el 24 de setembre. I el diumenge de les Festes té lloc el matí falconer, on actua la colla amfitriona acompanyada d’una colla de falcons convidada.