Activada la previsió de nivells elevats d’ozó troposfèric

23/08/2023 - 17:06 h

Contaminació. Aquest dimecres 23 d'agost es preveu que els nivells d’ozó troposfèric siguin elevats a Barcelona, un fet que pot provocar afectacions al sistema respiratori de les persones més vulnerables. Es recomana, especialment a aquesta població, reduir l’exercici físic intens, sobretot a l’exterior.

L’ozó troposfèric és un contaminant que es forma a partir d’una reacció fotoquímica entre els òxids de nitrogen (NOx), els compostos orgànics volàtils (COV)  i una radiació solar intensa durant moltes hores. Per aquest motiu, els nivells d’ozó s’incrementen durant l’estiu, amb l’increment de les temperatures, i especialment durant els caps de setmana, quan baixen les emissions del diòxid de nitrogen (NO2) que emeten els cotxes.

Aquest contaminant no s’ha de confondre amb l’ozó de les capes altes de l’atmosfera, que ens protegeix de les radiacions ultraviolades del sol.

L’exposició a l’ozó afecta el sistema respiratori

Respirar un aire amb nivells elevats d’ozó pot provocar irritació del coll i els ulls, tos i sensació de gola seca, i pot empitjorar els símptomes respiratoris de persones amb asma o altres malalties respiratòries cròniques.

L’alta concentració d’ozó augmenta el risc de desenvolupar asma o la malaltia pulmonar obstructiva crònica i de disminuir la funció pulmonar. La població especialment sensible als efectes de l’ozó inclou les persones amb malalties respiratòries o del cor, les persones més grans, els infants en edat preescolar i les dones embarassades.

Recomanacions

Es preveu que els propers dies els nivells d’ozó troposfèric siguin elevats, amb la possibilitat de què es superi el llindar d’informació. Per aquest motiu, la ciutadania pot notar els efectes sobre la salut d’aquest contaminant, especialment la població vulnerable.

Davant d’aquesta possibilitat, es recomana que la població vulnerable redueixi l’exercici físic intens, especialment a l’exterior.

Més informació a:  www.aspb.cat/documents/ozo