‘Aprofita’m’, la iniciativa de la Federació d’entitats Calàbria 66 que ha estat guardonada en la ‘III Premis Mercabarna Paco Muñoz” amb el premi a millor iniciativa d’Innovació Social dotat amb 5.000 euros, és un bon exemple de com des d’un moviment veïnal i associatiu es poden buscar fórmules per resoldre els principals problemes de l’entorn més proper. En aquest cas, “Aprofita’m” vol donar resposta a les necessitats alimentàries de persones en risc d’exclusió social, posant el focus en el malbaratament alimentari i arribant, fins i tot, a l’elaboració i distribució dels aliments.
Menús solidaris a la cuina comunitària del Mercat de Sant Antoni
El projecte neix l’any 2020 amb la intenció de construir formes més sostenibles i comunitàries de viure, consumir i relacionar-nos i la seva formula és totalment col·laborativa: persones usuàries del Servei de Rehabilitació Comunitària de l’Eixample Esquerra (SRC) recullen aliments de comerços col·laboradors del barri (FoodCoop, Molsa-Ceres Naturals i IdoniCoop) i els donatius rebuts per l’ONG de Veí a Veí, i els cuinen a la Cuina comunitària del Mercat de Sant Antoni per a transformar-los en àpats saludables.
Aquests plats van destinats a persones en situació de vulnerabilitat social. En concret, les receptores són 51 famílies vulnerables (74 dones, 55 homes i 45 infants i adolescents) i 55 persones sense llar del barri de Sant Antoni i el seu radi d’influència.
Durant el 2022, Calàbria 66 ha elaborat 2.572 racions d’aliments, ha distribuït 615 kg de productes i ha contribuït a la reducció de 938 kg de CO2 a l’atmosfera.
‘III Premis Mercabarna Paco Muñoz”
Creats per promoure i reconèixer iniciatives que es duen a terme contra el malbaratament alimentari, enguany, els ‘III Premis Mercabarna Paco Muñoz’, a banda de premiar Calàbria 66 que s’ha imposat en la categoria d’Innovació Social, també ha reconegut Ametller Origen en la categoria de millor iniciativa de Prevenció del Malbaratament Alimentari. En aquesta edició, la categoria d’Innovació Tecnològica contra el malbaratament ha quedat deserta.
Per a la selecció dels projectes premiats s’ha valorat: l’impacte positiu social, ambiental i econòmic; el nombre d’actors implicats en les diferents baules de la cadena alimentària, la quantificació dels aliments malbaratats reduïts i la replicabilitat, escalabilitat i viabilitat econòmica dels projectes.
Un jurat format per persones expertes
El jurat dels premis està format per experts de diferents institucions i entitats:
- Pilar Chiva, directora de l’Àrea d’Economia Circular de l’Agència de Residus de Catalunya.
- Glòria Cugat, subdirectora general d’Inspecció i Control Agroalimentari del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
- Laura García-Herrero, Policy Officer, Joint Research Centre at ISPRA (Instituto Italiano de Protección e Investigación Medioambiental).
- Eduard Hernández, responsable de l’Àrea de Tecnologia de la Càtedra UPC- Mercabarna contra el Malbaratament Alimentari. Professor de l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i Bio sistemes de Barcelona (Universitat Politècnica de Catalunya, UPC).
- Fernando Ortega, president de la Comissió d’Indústries Agroalimentàries del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya.
- Nuria Pedraza, directora de Comunicació i Relacions Institucionals d’ AECOC (Associació de Fabricants i distribuïdors del sector alimentari).
La denominació d’aquests guardons és un homenatge pòstum a Paco Muñoz per la seva llarga trajectòria professional en l’àmbit de la lluita contra el malbaratament alimentari, tant des de la Universitat Autònoma de Barcelona com des de la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA).