Més de 100.000 persones han passat entre divendres 20 d’octubre i diumenge 22 d’octubre per la dotzena edició de la fira Mercat de Mercats, que per primer cop s’ha instal·lat a la plaça de Catalunya per celebrar la festa dels mercats de Barcelona i de la gastronomia de proximitat i sostenible amb la ciutadania.
Durant tres dies, tretze comerciants i comerciantes de diversos mercats de la ciutat s’han traslladat a l’esdeveniment per portar-hi els seus productes de qualitat i de proximitat (fruites i verdures, llegums, especialitats, xarcuteria, fruits secs, olives, peixos i carns…), donant a conèixer el tracte especialitzat que caracteritza els mercats a tothom qui s’hi ha volgut acostar. I, a més, els visitants han pogut gaudir d’una zona de barbacoes per poder cuinar al moment els productes adquirits a les xarcuteries, peixateries i verduleries del recinte.
Enguany, la fira ha volgut donar una especial importància a l’alta gastronomia a través del programa ‘El teu mercat té una estrella’, que divulga l’excel·lència gastronòmica de Barcelona i posa de relleu valors com l’experimentació, la innovació i el treball amb el producte de proximitat. S’ha pogut assistir a showcookings dels germans Sergio i Javier Torres del restaurant Cocina Hermanos Torres, Oriol Castro del Disfrutar, Alejandra Ormeño de l’Ají, Raül Balam del Moments, Francesc Beltri i Nicolás de la Vega del Slow&Low i el xef Rafa de Bedoya de l’Aleia. Els mercats de Barcelona han estat els proveïdors dels ingredients utilitzats en aquests showcookings, i també ho seran dels productes que se serviran a la Gala Michelin que se celebrarà a finals de novembre.
La regidora de Comerç, Restauració i Mercats, Raquel Gil, ha destacat que “els mercats són garants de la proximitat, de la qualitat i de la professionalitat. Els mercats generen barri i fan que siguin més forts. Amb el programa ‘El teu barri té una estrella’, volem apropar l’alta gastronomia a la ciutadania. La Fira Mercat de Mercats ha estat tot un èxit i una mostra de l’orgull que representen els Mercats per la ciutat de Barcelona”.
A banda dels showcookings d’alta gastronomia, durant el cap de setmana, l’Aula de Mercat i l’Espai Infantil han estat l’escenari de més de 20 activitats, entre ponències, tallers, espectacles, tasts i presentacions: hem elaborat hamburgueses amb el Gremi de Carnissers, Xarcuters i Aviram de Barcelona i Comarques, hem après sobre la carn de cavall amb el Mercat de Provençals, hem preparat pasta i gelats artesans, i hem degustat vins i cerveses, entre d’altres. A més, la Fira ha apostat per la conscienciació amb el Banc dels Aliments, la cuina eficient amb la fundació Espigoladors i la cuina amb plantes oblidades amb el Col·lectiu Eixarcolant.
A l’Espai Familiar els nens i nenes han pogut gaudir de jocs, contes i activitats relacionades amb el món del producte i els mercats de la mà de ‘El Culturista’. En aquesta edició, els més petits han après la importància de menjar fruita i hortalisses de la mà de la Unió de Pagesos de Catalunya, amb el taller “Disfruitala”, i de Mercabarna, amb l’activitat “Cinc al dia”.
L’edició d’enguany ha comptat també amb la presència dels mercats no alimentaris de la ciutat, representada amb el Mercat dels Encants – Fira de Bellcaire. Un any més, la Fira ha tingut l’espai “Productes de proximitat”, on diferents denominacions agroalimentàries catalanes han mostrat les seves bondats.
La Fira ha estat amenitzada amb diferents espectacles i actuacions musicals de Dan Peralbo i el Comboi, Selva Nua, Meritxell Neddermann, Pale Moon i Maria Jaume, emmarcades en la campanya ‘Sons de ciutat’.
La Fira Mercat de Mercats ha estat impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) i amb la col·laboració de la Federació de Mercats Municipals de Barcelona (FEMM).