El Consell de l’Habitatge Social de Barcelona engega el Grup de Treball sobre la zona de mercat tensionat i la regulació dels preus del lloguer

13/06/2024 - 18:15 h

Aquest dimecres s’ha constituït el Grup de Treball de Regulació del Lloguer de Barcelona, emmarcat dins el Consell de l’Habitatge Social de Barcelona (CHSB) i format pels principals agents i entitats del sector, grups polítics de l’Ajuntament de Barcelona, òrgans municipals, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Un dels seus objectius és valorar i fer un seguiment del desplegament de la zona de mercat tensionat, a més de seguir l’evolució del parc d’habitatges que estan per llogar a la ciutat i l’aplicació de la regulació dels preus.

Cada sis mesos, el grup elaborarà i debatrà informes sobre la zona de mercat tensionat de Barcelona i recollirà, entre d’altres, les dades dels nous contractes signats i com evoluciona el preu del lloguer.

Aquests informes es treballaran a partir de la metodologia definida en un estudi preliminar que ha presentat l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB) en la primera sessió del grup. El treball s’ha realitzat amb les dades de fiances dipositades a l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) i mostra l’evolució del parc en lloguer de la ciutat entre el 2009 i el 2023. Aquestes són algunes de les conclusions que se n’extreuen:

  • Entre el 2009 i el 2023, el parc d’habitatge en lloguer ha augmentat un 116,4%, passant dels 106.018 als 229.405 habitatges.
  • El 2023, l’índex de rotació (els habitatges de lloguer que durant l’any deixen d’estar ocupats i potencialment poden tornar a entrar al mercat) va ser de l’11,6%, el percentatge més baix que ha registrat la sèrie.
  • L’any passat, el saldo entre nous contractes i contractes extingits va augmentar lleugerament un 1,9%.

La reducció de l’índex de rotació i, per tant, d’una major estabilitat residencial s’expliquen per l’allargament dels contractes inclòs en la modificació legislativa del 2019.

Laia Bonet, primera tinenta d’alcaldia, ha recalcat que Barcelona “és l’única gran ciutat de l’Estat” que aplica la regulació dels lloguers amb l’objectiu “que no hagi de marxar ningú de casa seva perquè li pugen el lloguer de manera exagerada”. També ha destacat la “importància” de fer aquest seguiment i tenir el “màxim de dades” per saber com evoluciona el mercat i la seva regulació, i ha afegit que “des de l’Ajuntament tenim l’obligació de tenir totes les eines per poder-ho avaluar, conjuntament amb tots els agents del sector”.

Joan Ramon Riera, comissionat d’Habitatge, ha ressaltat els “profunds canvis” que s’estan produint en el sector de l’habitatge i ha assegurat que “les primeres dades són bones” gràcies a la disminució de la rotació, “cosa que permet una estabilitat dels llogaters”. Així mateix, ha avançat que “tenim pistes que els preus es comencen a estabilitzar”, tot i que encara queda “molt per fer” i “cal estar atents als efectes que es puguin produir en la reestructuració del sector cap a la garantia d’accés al dret a l’habitatge”. Finalment, ha remarcat que aquest grup de treball “ha de servir per compartir l’estat de la ciutat en matèria d’habitatge i debatre o apuntar noves actuacions”.