Es licita el concurs de projectes per a la futura rehabilitació del Taller Masriera com a equipament sociocultural

17/07/2024 - 10:26 h

El concurs de projectes per a la rehabilitació del Taller Masriera, un edifici catalogat ubicat al carrer de Bailèn 70-72, ja ha sortit a licitació. L’objectiu és crear-hi un equipament sociocultural amb usos compartits que doni resposta a les diferents necessitats del barri de la Dreta de l’Eixample.

La licitació arriba després de mesos de treball conjunt entre el Districte de l’Eixample, el Consorci de Biblioteques i la plataforma del Taller Masriera. El concurs de projectes, que està previst que es resolgui de cara al primer semestre de 2025, haurà d’aportar solucions i concrecions al futur projecte arquitectònic.

D’acord amb els plecs, l’edifici acollirà tres programes diferenciats que tindran un funcionament unitari i espais compartits. Són:

  • La nova Biblioteca Sofia Barat: en aquesta nova seu, la biblioteca duplicarà les dimensions i les triplicarà si es tenen en compte les zones compartides. S’hi encabirà la zona d’acollida, d’infants i famílies, d’aprenentatge i dinamització, d’informació i fons general.
  • Espais veïnals i comunitaris: la Nau Martorell serà l’espai dedicat a les activitats veïnals i comunitàries, amb espais polivalents i versàtils i de funcionament i gestió independent en una part de l’horari.
  • La conservació del teatre Studium: l’antiga sala Studium mantindrà l’ús com a teatre i també serà la sala d’actes de la biblioteca.  En la mesura del possible, caldrà respectar la seva configuració característica amb escenari, platea i amfiteatre.

Els estudis previs a la licitació, encarregats per BIMSA i realitzats per Oliveras Boix Arquitectes SLP, proposen un possible encaix del programa funcional en l’edifici existent. Es preveu, doncs, i així s’ha fixat, una edificació de planta baixa i quatre pisos, on la nau Martorell es mantindrà sense increment de sostre ni volum.

La superfície d’actuació és d’uns 2.700 metres quadrats i l’adequació de l’espai exterior d’uns 600 metres quadrats. Actualment el sostre construït és de 2.459,49 metres quadrats aproximadament, dels quals uns 1.910 són sobre rasant i uns 550 en planta soterrani. La superfície útil és de 1.975,19 metres quadrats.

El regidor del districte, Jordi Valls, ha assegurat que “després d’una primera fita destacada que va ser que el Taller Masriera passés a ser de propietat municipal, ara fem un nou pas important i comencem a posar les bases del que volem que sigui en el futur”, i ha destacat el procés de treball compartit i que es tracta d’un equipament únic per les seves característiques singulars i els usos de futur que tindrà.

Més informació