Es defineixen els primers grans equipaments de la futura Model

02/08/2024 - 13:55 h

La transformació de La Model en un pol d’equipaments pren forma amb la redacció dels projectes dels primers equipaments previstos en una primera fase. S’ha resolt el concurs per a la redacció conjunta del projecte executiu de l’Institut Escola Xirinacs, el pavelló poliesportiu, el dipòsit d’aigües freàtiques i la instal·lació centralitzada de generació i distribució d’energia. Alhora, també s’està redactant l’avantprojecte de l’Espai Memorial.

L’Institut Escola Xirinacs serà la primera gran peça de la transformació de La Model en un pol d’equipaments. Es construirà als actuals edificis Tallers, amb prop de 5.800 metres quadrats, tindrà dues línies i consta de dos edificis connectats entre ells. Un edifici (el que dona al carrer de Nicaragua) disposa de planta baixa més tres plantes i el segon edifici (el que dona a l’interior del recinte) té planta baixa més dues plantes.

El pavelló poliesportiu estarà inserit en el perímetre triangular del pati de l’illa, amb 2.706 metres quadrats, sense envair l’espai ocupat per l’edificació existent. El pavelló respon a una organització compacta i eficient en doble alçària. La majoria dels espais del pavelló podran gaudir de llum i ventilació natural, i una alçària generosa que afavoreix una ventilació mecànica de baix consum, i fins i tot la ventilació creuada natural.

La central d’energia híbrida de fred i calor serà el tercer gran equipament, així com la ubicació d’un dipòsit d’aigües freàtiques, que estarà situat a sota. Tindrà 1.305 metres quadrats i es tracta d’una central de generació híbrida amb bombes de calor aerotèrmiques i geotèrmiques connectades a uns dipòsits destinats a la generació de fred i de calor. Es preveu que s’alimenti tota la xarxa i es generi l’energia necessària per cobrir totes les demandes energètiques de fred i calor dels equipaments situats en l’àmbit de La Model.

Es preveu l’inici de les obres de l’institut escola, el pavelló esportiu, la central de generació i distribució d’energia i el nou dipòsit d’aigües freàtiques en la primera meitat del 2026 i s’estima poder disposar dels equipaments en funcionament durant el curs 2027-2028.

En paral·lel, el projecte de l’Espai Memorial, amb més de 5.800 metres quadrats, que es desplegarà a la quarta galeria i una part del panòptic, es troba també en procés de redacció i es preveu el lliurament de l’avantprojecte a principis del mes de setembre. La voluntat és que la galeria esdevingui un equipament amb una gestió compartida amb les entitats memorials de la ciutat. Constarà de tres plantes i de deu cel·les museïtzades amb diferents temàtiques que comprendran la història del sistema penitenciari.

Amb aquests dos encàrrecs de redacció de projectes executius, amb un cost total d’1,3 M€, s’activa la transformació de l’antic centre penitenciari, seguint les línies estratègiques del projecte d’ordenació del conjunt amb l’equip de la proposta guanyadora “Model, batega!, el qual fa compatibles l’habitatge públic dotacional i els set equipaments públics compromesos amb la conservació del patrimoni dins d’un futur gran parc urbà.

Més informació