L’Eixample programa per setembre l’arranjament i millora dels Jardins d’Emma

09/08/2024 - 12:01 h

El projecte preveu més verd, millora d’accessos i diverses actuacions per convertir aquest interior d’illa a l’antiga illa Germanetes i on hi ha diversos equipaments, en un veritable espai cívic de barri amb un diferenciat tractament paisatgístic.

L’Ajuntament ha programat per aquest mes de setembre l’inici de les obres d’arranjament i millora dels Jardins d’Emma de Barcelona, un interior d’illa situat entre els carrers Comte Borrell, Consell de Cent i Viladomat. Un interior, a l’antiga illa Germanetes, envoltat d’equipaments públics, que fan que aquest sigui un espai de centralitat del barri de l’Esquerra de l’Eixample.

Segons el regidor del districte de l’Eixample, Jordi Valls, “amb l’arranjament i millora dels Jardins d’Emma iniciem l’última transformació de l’illa de Germanetes. Aquest interior d’illa esdevindrà una nova plaça cívica per les usuàries dels equipaments de l’entorn i el veïnat”. “Un entorn amb diferents intervencions públiques, per generar un entorn on pugui haver-hi un intercanvi social amb els diferents equipaments que hi ha i és una actuació que forma part del projecte d’interiors illa que està desenvolupant el govern de la ciutat”, ha afegit.

En conjunt, l’objectiu del projecte és aconseguir un resultat coherent i unitari que faci avançar cap a un espai públic 100% accessible i inclusiu, més just, més segur i que afavoreixi les relacions socials, a través de l’arranjament, adequació i millora de tot l’espai per tal de convertir-lo en un veritable espai cívic de barri amb un diferenciat tractament paisatgístic.

El projecte inclou diferents actuacions encaminades a la millora de l’accessibilitat universal, la seguretat i la inclusivitat (pel que fa sobre tot a les persones grans i al gènere) dels jardins d’Emma des del carrer Viladomat. En aquest cas, destaca la integració de la planta baixa del futur Casal de Gent Gran de l’edifici de l’IMHAB, que està en la fase final d’obres, amb els jardins existents, resolent la diferència de cota existent i creant una zona d’estada.

També preveu l’adequació de l’accés als horts urbans de l’Espai Germanetes des de l’interior d’illa, així com de les sortides d’emergència del l’IES Viladomat. També preveu la millora del lloc adjacent d’estada i zona de jocs infantils, per convertir-la en un veritable espai obert, de trobada i socialització, amb més mobiliari i zona d’estada. L’actuació també inclou la incorporació de més verd, que augmenti la biodiversitat a la ciutat.

Pel que fa a la recuperació de la memòria històrica del lloc, es preveu reubicar l’escultura d’una verge d’alabastre amb corona d’estrelles de l’antic convent, que actualment es troba sota la custodia de Patrimoni, així com les restes de columnes de l’antic edifici religiós que s’han preservat. I és que aquest espai havia estat el jardí de l’antic asil regentat per les Hermanitas de los Pobres, un jardí conventual que construïren les monges l’any 1881.

Els jardins d’Emma es troben envoltats d’equipaments: l’IES Viladomat, una promoció de l’IMHAB i una Escola Bressol al carrer Comte Borrell 148, una segona promoció de l’IMHAB en curs al carrer Viladomat 144 amb casal de gent gran, i els Horts Urbans de l’Espai Germanetes.

El projecte preveu actuar en una superfície aproximada de 2.770,00 m2, amb un pressupost de 935.000€ (IVA inclòs). Es preveu que les obres tinguin una durada prevista de 6 mesos.

Aquesta actuació s’emmarca en el Programa d’Espais de Proximitat i Interiors (PEPI), una de les potes principals del Pla Clima. El PEPI preveu una inversió en aquest mandat de 150 milions d’euros per desenvolupar 357 actuacions que permetin augmentar la qualitat de l’espai públic i recuperar espais en desús i desaprofitats a tots els barris per fer-hi emergir el verd i beneficiar la salut dels veïns i veïnes.

Durant el mandat, s’actuarà en 71 espais que permetran guanyar 22,3 hectàrees d’espais verds, una àrea equivalent a 148 interiors d’illa de l’Eixample i superior a la totalitat del parc de la Ciutadella o el nou parc de les Glòries. Entre aquesta setantena d’espais hi ha 18 interiors d’illa, alguns de nova creació i d’altres que es milloraran, entre ells els Jardins Emma.