Neixen les jornades Polèmik, enguany centrades en la tradició

06/09/2024 - 09:45 h

El 16, 17 i 18 de setembre, la Casa Golferichs, el centre cívic especialitzat en la reflexió contemporània, serà l’escenari de les jornades Polèmik, que abordaran enguany el concepte de la tradició des de diverses disciplines del coneixement i de l’art i també amb propostes variades que inclouran converses, espectacles, performances, exposicions i música. Aquest cicle d'activitat té la voluntat de reflexionar, de forma anual, al voltant de temes d’interès social.

La conferència inaugural tindrà lloc dilluns, 16 de setembre, a les 19.00 hores, a càrrec de Josep Ramoneda, periodista, filòsof i escriptor, sota el títol “Mirar al futur sense fatalismes”.

A més, es duran a terme dues conferències més: “Acceptar o defugir tradicions”, una conversa entre els escriptors Lluís Calvo i Núria Bendicho, amb la moderació de Joan Burdeus (18 de setembre, a les 19.00 hores) i “Els dos Ulisses”, a càrrec de Sira Abenoza i Roger Aluja (19 de setembre, a les 19.00 hores).

En el marc de les jornades, s’inaugura el 18 de setembre l’exposició “Te amo. Yo tampoco”, de Lucía Morón, un projecte que indaga en aquells mandats socials, culturals i familiars que arrosseguen les dones entorn de l’amor i el matrimoni. Polèmik portarà a aquesta exposició una visita “insòlita” molt especial, conduïda per Natasha Padilha, sota el títol “Que si quieres arroz, Catalina”. Una proposta de mediació que fa servir l’arròs i els sabers transmesos de generació en generació per pensar les tradicions i les dites populars relacionades amb l’estat civil de les persones, especialment de les dones.

La música també tindrà un espai destacat a les jornades, amb dues activitats. D’una banda, el concert-xerrada “Primfila i se’n va”, en el qual Alba Tomàs, Sònia Arias i Roser Serrano (La Filadora) aproparan al públic a les cançons que formen part de la música tradicional catalana, prenent la figura de la dona com a eix central (18 de setembre, a les 21.00 hores). I, d’altra banda, l’espectacle de dansa “Autoodi”, a càrrec de L’Esbord, que pretén ser una reivindicació de la riquesa tradicional per poder-la viure plenament (19 de setembre, a les 20.30 hores).

Atenció! Totes les activitats seran gratuïtes i es recomanar reservar a través del web de les jornades.