Avui, dilluns 9 de setembre, comença el curs a les escoles bressol i a les llars d’infants de la ciutat de Barcelona. Per una banda, la xarxa d’escoles bressol municipals, amb 105 centres, que gestiona l’Ajuntament de Barcelona a través de l’Institut Municipal d’Educació (IMEB) obre amb una capacitat total de 8.845 places, distribuïdes en un total de 624 grups de 0, d’1 i de 2 anys. A aquesta xarxa, se li sumen les cinc llars d’infants de titularitat de la Generalitat de Catalunya a la ciutat, que també inicien el curs i que obren amb un total de 326 places distribuïdes en 26 grups.
Aquest curs, i durant el període de preinscripció, l’Ajuntament de Barcelona va oferir un total de 4.646 places que estaven vacants a les escoles bressol municipals. Durant el període de preinscripció, es van sol·licitar un total de 8.291 places de les quals es van assignar 4.582 places, i van quedar 66 places vacants. Per tant, el percentatge de demanda atesa aquest any s’ha situat en el 55%, el mateix percentatge que es va atendre el curs passat. Per grups d’edat, per exemple, la demanda atesa és semblant: 58% en el grup d’infants de 0 anys, 57% en el grup d’infants d’1 any i 51% en el grup d’infants de 2 anys.
L’Institut Municipal d’Educació de Barcelona observa un increment en els percentatges d’escolarització a la xarxa d’escoles públiques en relació amb les dades del padró municipal referides als infants de 2 anys, sent un 41% els infants matriculats a les escoles públiques. Especialment, en el cas d’alguns districtes com, per exemple, Horta-Guinardó o Sant Martí 1 de cada 2 infants ocupen una plaça pública.
D’altra banda, amb la preinscripció pel present curs, els infants que han accedit amb plaça reservada per necessitats educatives a l’escola bressol s’ha incrementat en un 20%, sent un total de 230 infants. Per fer-ne seguiment i atenció a aquests infants, l’IMEB disposa d’un equip d’educació inclusiva i un Servei d’atenció Especialitzada Itinerant (SEI) amb mestres d’educació especial i tècniques auxiliars d’infermeria.
Entre les novetats d’aquest curs 2024-2025, destaca el manteniment del servei amb diversificació horària a l’escola bressol Germanetes (districte de l’Eixample) amb un grup de matí i un grup de tarda, de 13 places cadascun. La diversificació horària permet matricular infants en horari reduït en un grup només de matí (de 9 a 13h) o bé només de tarda (de 15h a 19h). L’EBM Germanetes ofereix també cinc grups en l’horari complet de 8h a 17h (que inclou el servei d’acollida matinal).
Obres de millora a les escoles bressol municipals
Aquest estiu, s’han dut terme diferents actuacions de millora dels equipaments educatius, que han estat principalment per millorar el confort tèrmic en 60 escoles bressol de la ciutat. També, s’han fet actuacions per millorar els patis en 7 escoles bressol de la ciutat.
La inversió total que ha realitzat l’Ajuntament de Barcelona per fer aquestes obres ha estat d’1.630.000€. Desglossat, aquest pressupost s’ha destinat a actuacions relacionades amb la climatització, instal·lació d’envolupants en tendals i cobertes i millores als patis.
Educació de la petita infància més enllà de l’escola bressol
Aquest mes de setembre, també comencen el curs els espais familiars de criança municipal, que ofereixen un total de 1.400 places i que estan distribuïts en 26 espais per tota la ciutat de Barcelona.
En aquest sentit, el mes de gener de 2025, està previst incorporar un nou EFCM a l’EBM Pere Calafell del districte de Sant Martí.