El mural ocupa la paret mitgera de l’edifici d’habitatges al carrer Lepant, 221, a la plaça Pablo Neruda, una paret d’uns 480 m2, i significa l’espai de l’actual plaça com un lloc de memòria dedicat al poeta. La seva realització completa el projecte d’homenatge a la seva figura, que va ser impulsat anys enrere pel moviment associatiu del barri de la Sagrada Família, coincidint amb la reurbanització i el canvi de nom de la plaça de la Hispanidad.
La imatge gira al voltant del Winnipeg i l’exili, amb el record al vaixell que Pablo Neruda i el govern xilè van posar a disposició, el 1939, per als republicans exiliats de la Guerra Civil Espanyola. És una composició figurativa realista que recorda l’imaginari visual de la fotografia antiga i que mostra el detall d’una maleta sostinguda per la nansa per les dues mans d’una figura aparentment femenina. En la superfície de la maleta s’hi representa el fragment d’un vaixell ple de camins i cases com al·legoria del ‘vaixell dels pobles migrants’. Així la maleta que representa l’exili es mostra, en paraules dels seus autors, “plena de records i dolor, però també d’esperança i futur”. La paleta de colors és harmònica amb predomini dels ocres a excepció d’alguns motius de la superfície de la maleta que, si bé són blaus, vermells i verds, estan molt poc saturats.
El procés de creació de la imatge compositiva final ha estat fruit de la col·laboració entre dos artistes que operen amb llenguatges i en contextos molt diferents i que han sabut integrar-los a l’obra conjunta i a l’espai.
L’acte d’inauguració, festiu i de memòria, ha comptat, entre d’altres, amb la participació del regidor de l’Eixample, Jordi Valls; Javier Velasco, ambaixador de Xile, els dos artistes autors del mural, representants veïnals i nebots del poeta. Durant l’acte hi ha hagut una escenificació del vaixell Winnipeg, lectura de poemes de Pablo Neruda, un reconeixement als autors del mural i actuacions musicals a càrrec de Paco Ibáñez i Mario Mas, entre d’altres.