La proposta 'Hanging Gardens' guanya a l'Eixample el concurs d’idees per transformar mitgeres

03/10/2024 - 14:20 h

Ja hi ha guanyadors del concurs internacional d’idees per remodelar deu parets mitgeres, repartides per tots els districtes de la ciutat, que es va llençar el passat mes de juny. En el cas de l'Eixample, es tracta de dues mitgeres cegues, sense tractament de façana, que s’originen per l’obertura del pati interior d'illa de la carretera Antiga d'Horta (c. Nàpols 90 i 103) i que alhora acompanyen el recorregut d’entrada als patis de l’Institut Fort Pius. El primer premi ha estat per a la proposta 'Hanging Gardens' de Sofía Romeo Gurrea-Nozaleda que dona especial importància a la vegetació.

En el marc de la Capital Mundial de l’Arquitectura 2026, l’Ajuntament de Barcelona, a través de la Fundació Mies van der Rohe, va llançar el passat mes de juny un Concurs Internacional d’idees per a arquitectes titulats menors de 35 anys per transformar les parets mitgeres permanents de 10 emplaçaments, un a cada districte de la ciutat, i convertir-les en noves façanes.

La convocatòria a la comunitat mundial de joves arquitectes ha estat molt exitosa, amb una participació de 590 arquitectes de fins a 51 països d’arreu del món, que han presentat 439 propostes arquitectòniques, de les quals 343 han estat valorades pel jurat, que ha atorgat una trentena de premis (tres per a cada emplaçament), a més de dues mencions honorífiques.

La façana de l’Eixample, formada per dues mitgeres

Per al concurs es van seleccionar deu ubicacions, una per cada districte. La futura façana de l’Eixample està situada als jardins de la carretera Antiga d’Horta i té una superfície de 840 m2. L’àmbit compren les mitgeres dels edificis del c. Nàpols, 103 i la part posterior del c. Nàpols, 90. Es tracta de dues mitgeres cegues, actualment sense tractament de façana, que s’originen per l’obertura d’aquest pati interior d’illa, i que alhora acompanyen el recorregut d’entrada als patis de l’Institut Fort Pius.

En aquest indret hi conflueixen dos recorreguts en cotes diferents, a nivell de carrer, i per sota el pont, trobem l’accés als patis interiors, i per la part superior a l’Institut. La proposta arquitectònica contempla la generació d’una nova façana en aquestes mitgeres, solucionant la rigidesa i l’impacte paisatgístic de la mitgera del número 103 amb l’obertura de noves finestres. Hi ha molt d’interès per part dels veïns d’aquesta finca en realitzar aquestes obertures i la possibilitat d’incorporar balcons.

El primer premi ha estat per a la proposta Hanging Gardens, de Sofía Romeo Gurrea-Nozaleda. El projecte proposa la integració de vegetació a la confluència de les dues mitgeres, per tal de generar un entorn més amable i urbà.

El segon premi ha estat per From lost to the “REC”, de Carles Esquerra Julià, Gabriel Casals Serrano i Eric Mut Cuadern. El seu projecte fa un esforç especial per plasmar la història del lloc a través del sistema de gestió de l’aigua i la connexió amb el riu.

Per últim, el tercer premi ha estat per SVDS – Sustainable Vertical Drainage System, d’Eric Moya Soler i Sílvia Prujà Mayà, que presenta una varietat de finestres noves que s’adapten a la necessitat de la distribució interior dels habitatges i els seus habitants, i ho fa utilitzant materials naturals i agradables a la vista i al tacte.

Implementació de les propostes

Les propostes guanyadores s’implementaran, sempre que sigui possible, per a la seva inauguració el 2026, com a part del programa d’activitats i formaran part del llegat material de la Capital Mundial de l’Arquitectura UNESCO-UIA.

En cas d’implementació de la proposta, l’autor o autors seran involucrats com a consultors en totes les etapes de disseny per als serveis arquitectònics, mitjançant un procés col·laboratiu del qual formarà part l’Institut Municipal del Paisatge Urbà, els equips d’arquitectes locals responsables del permís d’obra i del disseny per la construcció, i la comunitat de propietaris dels edificis.