Els premis Montserrat Roig al periodisme i la comunicació social de Barcelona reparteixen, en la 31a edició, 45.000 euros entre un total de 7 guardonats de les 39 candidatures rebudes.
Amb l’objectiu de promoure i incentivar la informació de qualitat, posant el focus en el millor tractament dels temes socials en els mitjans de comunicació, enguany han optat als premis 17 candidatures en la categoria de periodisme social, 13 en la categoria de comunicació social i 9 en la d’investigació periodística.
Els guanyadors dels premis Montserrat Roig 2023 en la categoria de periodisme social han estat els següents:
- 1r premi: “Sense Ficció – Allà on fa més mal”, de Televisió de Catalunya – CCMA, que es basa en el testimoni de quatre mares que han perdut els fills a mans dels seus pares. A Catalunya només hi ha un cas reconegut com a tal, el del Leo, un nen de 2 anys que va morir assassinat pel seu pare el 2021.
- 2n premi: “Així és un geriàtric per dins: les famílies no saben ni la meitat del que hi passa”, amb autoria de Mònica Bernabé, publicat al diari Ara. L’article posa de manifest la manca de recursos i la desactualització de la normativa, del 2014.
Quant a la comunicació social, els premiats han estat els següents:
- 1r premi: “Les mil cares de l’esclerosi múltiple”, una obra de la Fundació Privada per la Lluita contra l’Esclerosi Múltiple.
- 2n premi: “Edició especial del TN Vespre Cap de Setmana presentat per persones amb discapacitat intel·lectual”, emès a Televisió de Catalunya – CCMA. Es tracta d’un telenotícies editat i presentat, per primera vegada a la història, per persones amb discapacitats intel·lectuals.
Quant als premis a la promoció de la investigació en els àmbits dels drets socials i l’acció social a Barcelona, que s’hauran de desenvolupar durant els pròxims mesos, els dos projectes premiats són els següents:
- “Feminicides: l’altra cara de la violència”, d’Isabel Muntané Rodríguez, una recerca amb l’objectiu de definir els patrons psicològics i socioculturals que porten els homes feminicides a assassinar la seva parella.
- “Vides truncades pel CIE. Històries dins i fora del Centre d’Internament d’Estrangers de Barcelona”, de Josep Tomàs París Castro. El projecte pretén posar noms i cares a les persones que han estat en un CIE.
La dotació dels primers premis és de 7.000 euros, la dels segons premis, de 3.000 euros, i la dels projectes de promoció de la investigació periodística, de 10.000, i el premi especial del jurat, que enguany s’ha atorgat a la periodista Elisenda Colell, està dotat amb 5.000 euros.
El jurat dels premis Montserrat Roig està format per 18 persones de trajectòries professionals reconegudes en els àmbits de la comunicació i dels drets socials.