La recerca científica per fer front a la covid-19 té premi

07/10/2020 - 11:03 h

La comunitat científica jove de Barcelona ja pot optar als nous premis de recerca científica impulsats a la ciutat per reconèixer projectes que ajudin a fer front als reptes urbans en l’època de la covid-19. Els premis estan dotats amb 1,2 milions d’euros, i s’hi poden presentar membres de la comunitat científica que tinguin el títol de doctor o doctora, de fins a 40 anys i de qualsevol branca de coneixement. Es busca, així, estimular i reforçar el talent jove de la ciutat.

La dotació dels premis prové del fons de 90 milions d’euros que va aprovar el Ple municipal per atendre l’emergència provocada per la crisi de la covid-19.

Propostes de camps d’investigació molt diversos

Els projectes es podran presentar a partir del 7 d’octubre i durant un mes. La convocatòria està oberta a qualsevol tipus de projectes, sense restriccions per format o per camp de recerca científica, amb l’objectiu de repensar la ciutat des de qualsevol aproximació o àrea de coneixement.

Els projectes s’han d’emmarcar en un o diversos temes i reptes en el context de Barcelona o l’àmbit metropolità. Els temes són els següents:

  • Densitat de població, espai públic i benestar social
  • Benestar social en relació amb l’habitatge i els serveis bàsics
  • Mobilitat sostenible de persones i productes
  • Emergència climàtica i ciutat
  • Envelliment de qualitat, infància i ciutat
  • Ciutat i visitants
  • Nous espais i models productius a la ciutat
  • Alimentació sostenible i ciutat
  • Tecnologia i millora dels serveis públics

Projectes per al talent jove

Les persones sol·licitants han de tenir com a màxim 40 anys i el títol de doctorat, i no poden tenir una vinculació permanent remunerada a temps complet amb cap centre de recerca o universitat. D’aquesta manera, seran els i les joves premiats els qui rebran directament la dotació econòmica, i no els centres de recerca.

El procés de resolució de la convocatòria està dotat de mecanismes per impulsar la paritat de gènere i per garantir l’equitat, donat el caràcter anònim dels projectes.

El pressupost dels projectes serà d’entre 30.000 i 100.000 euros, i el premi pot arribar a cobrir-lo totalment. Per poder-hi optar, el projecte haurà d’incloure la retribució de les persones investigadores i les activitats previstes. A més, tots els projectes hauran d’estar tutoritzats per una o dues persones, que avalaran el projecte i en faran el seguiment.

Tota la informació la trobaràs al web del Pla Barcelona Ciència.