L’edició d’enguany del Grec Festival de Barcelona ha aconseguit, amb escreix, l’objectiu doble de donar a conèixer el talent local i donar-li suport, i mostrar grans produccions internacionals. Aquesta ha estat la darrera edició dirigida per Cesc Casadesús, que, des de fa vuit anys, era director artístic del Festival d’Estiu de Barcelona, i a qui agafarà el relleu Leticia Martín Ruiz, programadora i productora cultural que fins ara ha estat adjunta a la direcció i directora de producció del Gran Teatre del Liceu.
Aquesta edició s’han programat 85 espectacles i més de cinquanta activitats, amb grans referents de l’escena local que ja havien passat en edicions anteriors pel festival: des de La Veronal i El Conde de Torrefiel fins a Sílvia Pérez Cruz, entre molts altres. També s’han vist grans talents internacionals, entre els quals creacions del director teatral polonès Krzysztof Warlikowski, la directora Christiane Jatahy, el coreògraf nord-americà William Forsythe o el coreògraf londinenc d’origen israelià Hofesh Shechter.
Un dels escenaris principals del festival, el Teatre Grec, a la imatge (foto: Alice Brazzit), ha exhaurit localitats en deu dels onze espectacles programats, començant pels concerts inaugurals de Sílvia Pérez Cruz i continuant amb propostes com el concert de Rita Payés; la versió actualitzada d’El misantrop, a càrrec de La Brutal; les celebracions dels cinquanta anys de vida de Dagoll Dagom, o la nova versió ampliada de l’espectacle Sonoma, de La Veronal.
Entre els moments més especials d’aquesta edició, les 24 hores en escena de l’actriu Maria Hervás a la proposta The second woman, al Teatre Lliure, el concert de Kae Tempest i Clara Aguilar, a Paral·lel 62, i les dues nits a La Paloma dedicades a l’univers Sílvia Pérez Cruz.
El festival exhibeix creacions de talents locals, però sovint també les produeix. Així, en aquest Grec 2024 s’han pogut veure 36 coproduccions en les quals estava implicat el Festival de Barcelona, entre les quals Les mans, Malamort, Em dic Josep, L’últim dia o Tots Ocells, per esmentar-ne només algunes.
Artistes com l’esmentada Sílvia Pérez Cruz i creacions com Qui som?, dels Baró d’evel (Blaï Mateu i Camile Decourtye) i com l’espectacle d’Angélica Liddle Dämon, el funeral de Bergman, s’han vist enguany al Grec Festival de Barcelona, però també al Festival d’Avinyó, gran fòrum de l’escena europea amb el qual el Grec Festival de Barcelona fa anys que col·labora.