Barcelona participa en el projecte europeu de ciència ciutadana CitiMeasure

02/03/2022 - 21:07 h

En el marc de la xarxa de ciutats europees Eurocities, del qual forma part Barcelona, s’ha posat en marxa el projecte CitiMeasure - “Mesures ciutadanes per crear ciutats intel·ligents, sostenibles i inclusives”. El projecte té com a objectiu generar diversos instruments que conjuguin el coneixement, l’experiència i les bones pràctiques de ciència ciutadana i el seu desplegament posterior. És per això, que Barcelona Ciència i Universitats, a través de la seva Oficina de Ciència Ciutadana, participa en el projecte per tal de contribuir des de l’experiència dels programes que desplega.

La participació en CitiMeasure s’empara en el Pla Barcelona Ciència 2020-23, que entre les seves accions planteja connectar l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona amb projectes europeus en què participi l’Ajuntament per incentivar experiències de ciència ciutadana en el marc d’aquestes col·laboracions. El projecte enfronta el repte d’establir iniciatives de ciència ciutadana exitoses, estables i sostenibles que, a més, siguin rellevants tant per a la societat, com per la recerca i l’adopció de polítiques públiques. En aquest sentit, des de Barcelona Ciència i Universitats es vol incidir en els canvis en l’actitud i el comportament de la ciutadania enfront de reptes concrets.

El projecte CitiMeasure es durà a terme fins ben entrat el 2023. Durant aquest període pretén reunir les experiències i els coneixements de les ciutats participants així com de 18 organitzacions i xarxes en l’aplicació de la ciència ciutadana. A partir de tot aquest coneixement, es desenvoluparan i es testejaran el que en el projecte es denominen “instruments”, els quals consisteixen en directrius i fulls de ruta per a la bona implementació de noves iniciatives de ciència ciutadana que permetin enfrontar els reptes socials i ambientals d’avui. Concretament, CitiMeasure preveu tres instruments: un que permeti comparar els resultats de diferents iniciatives de ciència ciutadana, un altre que garanteixi la inclusió digital dels diferents agents implicats i un tercer instrument que faci de pont entre la informació i els resultats dels projectes amb el canvi de comportament de les persones i les polítiques públiques.

Així mateix, CitiMeasure vol conscienciar sobre la importància de les iniciatives que compten amb la implicació ciutadana en la recollida de dades, la mesura i altres processos de la recerca científica. Amb els resultats i les eines de projectes de ciència ciutadana que es comparteixin al llarg del projecte es vol crear un Centre Europeu de Coneixement en línia amb un repositori de bones pràctiques. Tot plegat es durà a terme al llarg de les tres fases del projecte consistents en el desenvolupament dels instruments (fase en curs fins a l’abril d’enguany), la fase de posada en pràctica de proves pilot i la fase de consolidació.

Quant a la metodologia, el projecte seguirà un enfocament de cocreació i col·laboració que durà a terme a través de quatre grups de treball diferents. Tres d’ells s’alineen amb cada un dels instruments que preveu el projecte. Així, hi ha un grup de Comparabilitat, un altre de Comportament i política, i un tercer d’Inclusió digital. Un quart grup d’Estratègia i supervisió se centra a proporcionar una direcció estratègica i garantir la cohesió dels altres tres grups i el progrés de tot el projecte.

 

Eurocities

Des de la seva creació l’any 1989, Barcelona és sòcia fundadora d’Eurocities, la xarxa de les grans ciutats europees composta actualment per més de 200 urbs de 38 països que representen una població de 130 milions de persones. La missió de la xarxa és el de millorar la qualitat de vida de la ciutadania europea i com a objectius es marca donar veu a les ciutats europees davant les institucions comunitàries, implicar-se en campanyes d’àmbit europeu i promoure els intercanvis, la cooperació i la participació en projectes transnacionals, com és el cas de CitiMeasure.