El sistema alimentari actual provoca avui en dia entre el 21 i el 37% de les emissions globals, percentatges que podrien escalar fins al 38% el 2050. Per aquest motiu, com assenyalen diversos informes, cal una transformació profunda dels nostres hàbits alimentaris i del funcionament del model alimentari global per aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) definits a l’Agenda 2030.
Les ciutats, que són les grans consumidores d’aquest sistema, tenen un paper estratègic en aquest procés. Conscient d’aquest fet, Barcelona acollirà el mes vinent la setena edició del Milan Urban Food Policy Pact (MUFPP) Global Forum, que reunirà tècnics i representants polítics de les principals ciutats tant europees com d’altres continents, així com membres d’agències internacionals, de la comunitat científica i d’organitzacions de la societat civil per abordar la millor manera de promoure l’alimentació sostenible i fer front a l’emergència climàtica. Es calcula que evitant el malbaratament alimentari es podrien reduir fins a un 15% les emissions alimentàries urbanes.
Al Fòrum s’hi presentarà The Barcelona Challenge for Good Food and Climate, una eina innovadora per animar les ciutats a treballar en la transformació dels sistemes alimentaris, reduir el malbaratament alimentari i avançar en el compliment de l’Agenda 2030.