La tercera edició de la Biennal de Pensament arriba aquesta tardor amb un format que recupera la presencialitat, després d’una segona edició marcada per les restriccions arran la crisi de la covid-19.
La complicitat amb les ciutats de València i Palma, novetat d’enguany, fa créixer el component mediterrani de la Biennal i reforça la implicació de les metròpolis en els reptes globals. Totes tres ciutats atorguen una importància cabdal a la reflexió col·lectiva, a valorar els nexes d’unió i les particularitats de cadascuna i a compartir oportunitats i solucions que millorin la vida de les persones.
A Barcelona la programació d’aquest tercera edició s’ha dissenyat mitjançant el Consell Assessor de la Biennal, integrat pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Núria Moliner, Josep Ferrando, Liliana Arroyo, Ignacio Sánchez-Cuenca, Raül Garrigasait i Ángela Precht.
De l’11 al 16 d’octubre la Biennal ens convida a aturar-nos a pensar; a compartir idees i plantejar-nos els reptes de les societats contemporànies, vinculats a la pràctica democràtica, la sostenibilitat, la tecnologia o l’urbanisme, i a obrir espais de debat i generar un diàleg bidireccional, divers i lliure.
Benvinguts i benvingudes, barcelonins i barcelonines, a la tercera edició de la Biennal de Pensament!
Quins en són els horaris i com es pot consultar el programa de la Biennal?
Ja està disponible la graella completa d’activitats que es duran a terme entre l’11 i el 16 d’octubre al web de la Biennal de Pensament. La programació permet fer cerques per tema, espai i dia, i cadascun dels actes ofereix informació ampliada, amb els participants i l’horari.
On es farà enguany la Biennal?
Aquesta edició es desenvoluparà en nou espais:
- La plaça de Joan Coromines
- El Canòdrom, Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica
- La Model
- La plaça Reial
- L’antiga seu de l’Editorial Gustau Gili, al carrer de Rosselló, 87-89
- Can Felipa i plaça de Josep Maria Huertas Claveria
- Pati de les Dones i sala Raval del CCCB
- Places del Diamant, de les Dones del 36 i de la Virreina, totes tres a Gràcia
- Seu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), a la plaça Nova, 5
A més, algunes activitats són itinerants, com els passejos peripatètics, i es desenvolupen en diversos espais públics de la ciutat. Així mateix, diversos equipaments municipals i culturals organitzen activitats en les seves instal·lacions vinculades al programa, un conjunt de propostes que integren la +Biennal.
Qui participa en aquesta edició?
En aquesta Biennal participaran 200 persones d’àmbit nacional i internacional, com Svetlana Aleksiévitx, Yuval Noha Harari, Chantal Mouffe, Lucrecia Martel, Adam Przeworski, Carles Boix, Alice Munyua, Renata Avila, Nnenna Nwakanma, Katharina Pistor, Uriel Fogué, Carme Pinós, Carolyn Steel i Geogre Monbiot.
Quines són els temes d’enguany? De què es parlarà a la Biennal?
Els debats i les conferències s’han plantejat entorn de tres eixos principals: el sistema sociopolític, el canvi tecnològic i la configuració física de les ciutats, que inclouen subtemes com el postcolonialisme, els drets digitals, la desglobalització, el canvi climàtic, les criptomonedes, la salut democràtica o la intel·ligència artificial. A més, hi haurà una branca específica per tractar la realitat cultural dels territoris d’àmbit lingüístic català, on destaca el recital dels llegats de Joan Fuster, Blai Bonet i Gabriel Ferrater, acte que es farà de manera simultània a Barcelona, Palma i València.
Totes les activitats són gratuïtes? Cal reservar-ne les entrades?
Totes les activitats de la Biennal són gratuïtes. A més, aquesta tercera edició torna al format presencial i no caldrà reservar cap entrada, tret en el cas dels passejos peripatètics, que com que són itineraris guiats disposen d’un límit de participants per grup. Així mateix, per les característiques dels espais, alguns actes tindran un aforament limitat; per tant, l’accés serà per ordre d’arribada.