El Consell de Districte proposa les Medalles d'Honor de Barcelona 2024

17/05/2024 - 09:01 h

El Consell de Districte de l'Eixample reunit en sessió ordinària el 16 de maig ha informat la proposta de les candidatures del Districte per a la concessió de les Medalles d’Honor de Barcelona 2024 a Joan Itxaso, a títol pòstum, i a l'Arxiu Històric Fort Pienc.

La sessió ordinària del plenari del 16 de maig ha començat amb un minut de silenci en record de Joan Itxaso, líder veïnal i activista destacat de l’Associació de Veïns i Veïnes de Sagrada Família, que ens ha deixat recentment. El Consell de Districte ha destacat el seu compromís amb el barri i a la part decisòria s’ha acordat per unanimitat proposar Joan Itxaso, a títol pòstum, per a la Medalla d’Honor de Barcelona 2024, una distinció que també s’ha acordat proposar per a l’Arxiu Històric Fort Pienc destacant la seva dedicació en la preservació de la memòria del barri.

La Medalla d’Honor de Barcelona té per objecte distingir les persones i entitats que amb la seva tasca professional o social han contribuït al desenvolupament de la consciència ciutadana i de les virtuts i els valors cívics. Cada any s’atorguen fins a 25 medalles, dos a proposta de cada districte i cinc de l’àmbit de ciutat.

Declaració institucional

El Consell de Districte també ha llegit una declaració institucional de compromís en la lluita contra l’LGTBIfòbia, amb motiu del dia internacional contra la discriminació d’aquest col·lectiu, que se celebra el 17 de maig.

Informe del regidor

El regidor del Districte, Jordi Valls, ha basat el seu informe en deu punts, entre els quals ha destacat l’aprovació del nou pressupost municipal i el treball amb les entitats per a la gestió dels nous eixos verds de Consell de Cent, Rocafort, Comte Borrell i Girona. Ha explicat que un cop feta la diagnosi interna, es preveu fer una sessió oberta amb el veïnat.

Sobre la problemàtica als entorns de la Sagrada Família, ha explicat que ja s’ha incorporat la figura tècnica que s’encarregarà de la governança de l’entorn des del Districte i que es coordinarà amb el veïnat i el temple.

A més, ha fet menció d’altres temes d’actualitat als barris com l’avançament de les obres de la ronda de Sant Antoni, la recta final de les obres del tramvia, l’execució del projecte de la Model o qüestions com el Pla Clima Escola i el projecte “Transformem els patis”.

Part d’impuls i control

La proposició de JxCat de portar a terme les accions necessàries per simplificar la càrrega administrativa i modernitzar el funcionament de l’administració per facilitar la relació entre ajuntament, ciutadania i actors econòmics i socials s’aprova per unanimitat.

La proposició de BComú que el govern municipal insti al Consorci d’Educació de Barcelona a iniciar el primer curs d’ESO a l’Institut Escola Mallorca un cop realitzades les obres d’adequació de l’edifici del carrer de Londres 56-58 ha quedat aprovada per unanimitat. S’explica que hi ha prevista una reunió entre el Consorci i la comunitat educativa per abordar aquesta qüestió.

La proposició d’ERC d’implementar un servei d’acompanyament i assessorament per a la transmissió del comerç de proximitat i emblemàtic per tal d’impedir-ne el tancament s’aprova per unanimitat.

La proposició del PP de convocar el Consell de Seguretat del Districte per avaluar la situació d’inseguretat del Districte i trobar millores, no prospera. S’explica que la sessió ordinària del Consell es va reunir al març i ja està prevista una segona reunió.

Sessió extraordinària
Abans de la sessió ordinària s’ha celebrat una sessió extraordinària del Consell Plenari per tractar la petició de BComú de reprovar al govern per no haver convocat el procés participatiu del PAM i el PAD, i instar a convocar un procés participatiu pel debat ciutadà de la proposta d’acció de govern de mandat, amb com a mínim 3 mesos de durada i segons el Reglament de participació. No s’ha aprovat.

Podeu recuperar les sessions, consultar el detall de les intervencions i els precs i preguntes en aquest enllaç.