El Passeig de Gràcia celebra 200 anys d’història

20/05/2022 - 08:37 h

 

L’Associació del Passeig de Gràcia, la Fundació Barcelona Promoció i l’Ajuntament de Barcelona han sumat esforços per posar en marxa la celebració d’aquesta efemèride i fer un homenatge a una de les vies amb més projecció internacional de la ciutat, i històric escenari de la vida social i econòmica de la capital catalana.

Per commemorar l’aniversari, s’organitzaran tot un seguit d’activitats culturals, històriques i lúdiques que s’estendran durant tres anys, del 2022 al 2024, i que convertiran aquesta emblemàtica avinguda en un eix dinamitzador i de recuperació de la ciutat després de la pandèmia.

Cal destacar que el bicentenari del Passeig de Gràcia ha estat considerat Esdeveniment d’Excepcional Interès Públic en la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat, aprovada el desembre del 2021. Aquesta distinció reconeix la importància de l’efemèride i, a través de mesures fiscals, afavoreix la col·laboració público – privada en l’organització de  l’aniversari, la qual cosa permetrà que la celebració sigui més global i inclusiva, amb una àmplia programació d’activitats dirigides a tots els públics.

D’espai d’esbarjo de la burgesia a eix comercial i aparador internacional de la ciutat

L’avinguda més senyorial de la ciutat té el seu origen en un camí de carros conegut amb el nom de camí de Jesús, que unia la Barcelona emmurallada amb la Vila de Gràcia, d’on provenia la llet que es consumia a la ciutat, així com amb Sant Gervasi i Sarrià, els llocs d’estiueig preferits de la burgesia barcelonina del moment.

Es va començar a urbanitzar a principis del segle XIX. Amb el temps es van anar inaugurant nous punts d’oci com quioscs i cafès i es va il·luminar tot el passeig amb llums de gas. Amb la implementació del projecte Cerdà, el passeig es va convertir en l’avinguda que vertebra l’Eixample a dreta i esquerra i en un dels carrers més amples de la ciutat, que també començava a atresorar la millor arquitectura modernista.

Durant aquests dos-cents anys, el quilòmetre i mig del Passeig de Gràcia ha estat sempre l’escenari de la vida i la història de la ciutat de Barcelona. En l’actualitat, el Passeig de Gràcia té un prestigi reconegut internacionalment i concentra una oferta cultural, turística i econòmica molt variada i transversal. També compta amb un ric llegat cultural i arquitectònic, amb dos edificis, la Casa Batlló i la Casa Milà, declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

L’autoria de les imatges del Passeig de Gràcia corresponen a Vicente Zambrano.