Els 4 Cants de la Sibil·la que es fan enguany a Barcelona

21/12/2020 - 18:26 h

La Nit de Nadal es fa a Barcelona una representació singular que ha sigut declarada com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. És el Cant de la Sibil·la i enguany també es farà.

Cada nit de Nadal, a Barcelona, s’hi pot veure el Cant de la Sibil·la. Aquesta peça medieval de teatre religiós, Patrimoni Immaterial de la Humanitat, té una durada de cinc minuts i es representa ben bé abans de la missa del Gall. A Barcelona es va recuperar el 1983 a l’església de Santa Maria del Mar i any rere any, la xifra de Cants de la Sibil·la no para de créixer. Enguany en podrem veure la meitat dels que es feien els darrers anys però, malgrat tot, la Sibil·la tornarà a cantar. En total, la nit de Nadal a Barcelona se’n podran sentir quatre.

La Sibil·la és una endevinadora provinent del món pagà que amb el seu cant pronostica l’arribada del Messies i una terrible fi del món. La cançó, que sol ser interpretada ‘a cappella’, es basa en una melodia d’origen mossàrab i va ser traduïda al català al segle XIII. En les versions més tradicionals, la representació és protagonitzada per un nen o una dona vestits amb mantell de seda i una espasa a la mà.

El cant era un costum força estès per tota l’Europa medieval i va anar desapareixent al segle XVI, arran de les disposicions del concili de Trento, que el consideraven un ritual pagà. Només es va conservar intacte a Mallorca, on el 2010 va ser declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. L’interès pel Cant de la Sibil·la a Catalunya va renéixer al segle XIX, gràcies a alguns folkloristes, i de mica en mica s’ha anat recuperant.

Basílica de Santa Maria del Pi. Hora: 18.30 h. Adreça: Plaça del Pi, 7
Ara fa uns anys la basílica del Pi va recuperar aquesta tradició, que l’església té documentada des del segle XVI.

Catedral de Barcelona. Hora: 22.30 h (obertura a les 21.30 h). Adreça: Pla de la Seu, 3
Amb el cor de cambra titular del temple, el Francesc Valls i cant de la Sibil·la a càrrec de la cantant Mariona Llobera.

Església de Sant Gaietà. Hora: 23.45 h. Adreça: Carrer del Consell de Cent, 293
Aquesta parròquia de l’Antiga Esquerra de l’Eixample també organitza el seu cant de la Sibil·la la Nit de Nadal.

Parròquia de Sant Medir. Hora: 20 h. Adreça: Carrer de la Constitució, 17
A càrrec de la coral Sant Medir. Cal reserva prèvia al correu info@coralsantmedir.cat