Experts nacionals i internacionals reflexionen sobre el futur de l'Eixample en un món canviant

15/07/2021 - 14:02 h

Eixample. Les jornades continuaran a la tardor amb nous debats.

En les jornades 'L'Eixample i la metròpoli de Barcelona: una cruïlla de futurs", celebrades el 13 i 14 de juliol a l'auditori de Calàbria 66, s'han abordat aspectes de gran actualitat com la transformació ambiental que estan experimentant els seus carrers, el model de mobilitat que predominarà en el futur pròxim i el paper que ha de tenir l’Eixample en l’economia metropolitana.

El regidor del Districte, Jordi Martí, va destacar en la presentació que la idea d’aquests debats entorn de l’Eixample va sorgir d’una sessió plenària del Consell de Districte i va agrair a l’exconseller del Districte, Francesc Magrinyà, la coordinació d’aquestes primeres jornades de reflexió sobre el nostre territori. Un acte que també ha servit de comiat de Jordi Martí com a regidor de l’Eixample, que aviat agafarà noves responsabilitats a l’Ajuntament de Barcelona.

En ple procés de debat i de transformació amb la implantació de nous eixos verds i la Superilla BCN, la iniciativa ha volgut posar sobre la taula de debat temes com la transformació ecològica i la renovació del teixit urbà en termes de sostenibilitat, el repte d’assegurar la presència d’habitatge assequible al districte i el risc de gentrificació existent i la gestió de la mobilitat per garantir una ciutat saludable i interconnectada amb l’Àrea Metropolitana.

Les jornades han constat de quatre debats en els quals han participat destacats investigadors com Carles Moreno, David Mangin, Carolyn Daher, Ramon Gras i Alfonso Vegara, així com experts locals de referència, que han projectat una mirada al present i al futur del districte.

Tots els debats han estat gravats en directe pel canal de Youtube de l’Eixample i es poden seguir en els enllaços següents:

L’Eixample: invariants i transformacions en una perspectiva de futur

El futur ambiental de l’Eixample. La ciutat verda: els eixos verds i els corredors ecològics de l’Eixample

El futur econòmic i resiliència de l’Eixample. Quin model econòmic per a l’Eixample i la metròpoli: del turisme a la innovació

El futur econòmic i resiliència de l’Eixample II. La mobilitat del futur de l’Eixample i la seva relació amb la metròpoli

Més debats a la tardor

Les jornades continuaran a la tardor amb nous debats:

• “El futur social de l’Eixample”, que tractarà de la preservació de la mescla urbana i el perill de la gentrificació.

• “El futur ambiental de l’Eixample”, sobre l’energia, l’aigua i els residus.

• “El futur cultural i patrimonial de l’Eixample”.

• “L’Eixample i la governança metropolitana”, que tractarà de les estratègies i el planejament urbanístic en un context metropolità.