Irene Polo, el feminisme i els mestres, els protagonistes de la Primavera Republicana 2024

08/03/2024 - 13:32 h

El Museu d’Història de Barcelona programa per al març i l’abril diversos debats centrats en dones rellevants i pioneres de la Segona República, com Irene Polo, un homenatge als mestres d'escola i una jornada sobre la música del Sexenni Democràtic.

Els actes s’inicien amb un diàleg centrat en la periodista pionera Irene Polo, que va esdevenir una cronista rellevant de la Barcelona republicana. La llicenciada en Filosofia i Periodisme Glòria Santa-Maria Batlló parlarà de com, amb només 21 anys, la prosa viva, dinàmica i compromesa de Polo la va situar dins del periodisme més innovador de l’època.

Antifeixisme feminista

Marta Delclós, especialista en documentació gràfica i fotografia, s’endinsarà en la recerca de documentació inèdita del grup Mujeres Libres i en la seva empremta en la pugna per fer una ciutat més lliure.

Homenatge als mestres

En els inicis del barri del Bon Pastor, amb les famílies acabades d’arribar el 1929, la Segona República va aportar un element valuosíssim per a la vida i el futur dels seus habitants amb els mestres de l’escola, recordats encara avui.

Hi participaran Albert Talé, Diego Arroyo, Josep Maria Fanlo i Josep Capsir.
Organitzat en col·laboració amb el Centre d’Estudis – Arxiu Vilabesòs, MUHBA Bon Pastor.

  • Dissabte, 6 d’abril, a les 18.30 hores, a la sala d’actes, MUHBA Bon Pastor (Barnola, 22).

Música al Sexenni Democràtic

Des de la Revolució Gloriosa (1868) i fins al final de la Primera República (1874), l’activitat musical en les diferents fórmules va esdevenir una plataforma d’exhibició d’idees, de renovació cultural i de transformació social.

Una jornada coorganitzada per l’ESMUC i el MUHBA, a càrrec de Martina Agustí, abordarà alguns aspectes clau d’aquest fenomen a la ciutat de Barcelona, i acabarà amb un concert al Saló del Tinell.

  • Dijous, 11 d’abril, a les 10.00 hores, a la Sala Martí l’Humà, al MUHBA Plaça del Rei.