La Fira del Llibre d'Ocasió Antic i Modern de Barcelona compleix 70 anys

08/09/2021 - 12:44 h

Del 17 de setembre fins al 3 d'octubre de 2021 es tornarà a gaudir de la Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern de Barcelona en la seva 70 edició. El pregó d'enguany recau en l'escriptor Biel Mesquida, figura clau de la literatura LGBTBI en llengua catalana a la qual la Fira vol rendir un especial reconeixement. Durant disset dies, el Passeig de Gràcia s’omplirà de llibres antics i d’ocasió, per col.leccionistes, bibliòfils o simplement lectors a la recerca de llibres de segona mà o descatalogats a preus més que assequibles.

“El sector experimenta des de fa uns anys un canvi generacional que espera trobar novel·la gràfica”, explica el president del Gremi de Llibreters de Vell de Catalunya, Marçal Font.

“Conscients de la importància de donar a conèixer als més joves el nostre ofici i la nostra passió pels llibres, i animats per haver aconseguit captar el seu interès, com a mostra la baixada en la mitjana d’edat del públic actual de la fira, estem preparant cursos formatius en l’Escola de Llibreria de la UB, així com col·laboracions amb la Escola Bloom i diferents escoles d’escriptura”, destaca Font.

Biel Mesquida, pregoner d’aquesta edició

El pregoner, Biel Mesquida, serà homenatjat amb una placa amb el seu nom i la seva signatura en el Monument del Llibre de Joan Brossa, que en el seu moment va ser promogut i finançat pel Gremi de Llibreters de Vell de Barcelona. Així mateix, enguany s’ha encarregat al pintor Xavier Rodés la realització del tradicional cartell anunciador de la fira. Rodés ha presentat una marina com a al·legoria de la Fira i el seu setantè aniversari, així com del Passeig de Gràcia, on sempre s’ha celebrat.

70 anys de Fira coincidint amb la Mercè

La primera Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern de Barcelona va tenir lloc en la capital catalana en 1952 i, des de llavors, en coincidència amb les Festes de la Mercè continua celebrant-se.

Entre els seus pregoners al llarg de set dècades destaquen noms com els poetes Joan Margarit, Premi Cervantes 2020, i Enric Cassasses, el dramaturg Jordi Coca, l’historiador Josep Fontana, la novel·lista Care Santos o l’assagista Lluís Calvo. Per altra banda, al llarg de tots aquests anys, la Fira ha gaudit de la col·laboració de prestigiosos pintors i artistes gràfics per a l’elaboració dels seus cartells: des d’Antoni Tàpies, Antoni Clavé o Joan Brossa fins a Josep Guinovart, Cesc o Perico Pastor, passant per Josep Moscardó, Pilarín Bayés i Ramón Aguilar i Moré.