La torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família s'estrena amb un cerimonial de cultura popular

24/11/2021 - 15:57 h

El 8 de desembre se celebrarà un acte excepcional dins la basílica, amb la suma de diverses danses i rituals propis de la ciutat.

El dimecres 8 de desembre, diada de la Immaculada Concepció, s’inaugurarà la Torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família amb un cerimonial de cultura popular a nivell de ciutat, una celebració litúrgica i la benedicció.

Al matí els actes s’iniciaran a les 10.30 h amb el Cerimonial de la Cultura Popular d’àmbit ciutat, amb la participació de diverses colles de cultura popular del barri i de la ciutat. Aquest acte esdevindrà la suma de diverses danses i rituals que els barcelonins i barcelonines han anat adoptant com a propis i que tenen lloc en els actes més cerimoniosos, salutacions i homenatges. Alguns d’aquests rituals fa segles que es duen a terme i d’altres són de nova creació. L’acte és amb invitació però es podrà seguir en directe a través del Youtube de Cultura Popular Barcelona.

Per fer-ho possible, hi prendran part la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, l’Esbart Gaudí, els Castellers de la Sagrada Família, la Confederació Sardanista de Catalunya, l’Àliga de la Ciutat, els Capgrossos Macers i els Gegants de la Ciutat. També hi seran presents els Gegants de la Sagrada Família i la gegantona Crespinella, que rebran els convidats al temple.

En acabar l’acte, a les 12 h, hi haurà una ballada de sardanes a la plaça de Gaudí, amb la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona.

Els actes continuaran al vespre amb la celebració litúrgica presidida pel sr. Cardenal Joan Josep Omella i Omella (18 h), la benedicció de la Torre (19.30 h) i la il·luminació de l’Estel (19.40 h). Per l’ocasió, l’Orfeó Català presentarà una composició de Marc Timon dedicada a la Mare de Déu.

Les activitats s’allargaran diversos dies, amb el suport de la Coordinadora d’Entitats de la Sagrada Família i els eixos Sagrada Família, Gaudí Shopping i Encants Nous. El dissabte 11 de desembre hi haurà jocs infantils a la plaça de la Sagrada Família amb la companyia de jocs l’Anònima (11 h), cercavila de gegants amb convidats gaudinians de Riudoms, la Pedrera, la Crespinella i la Sagrada Família des de l’Hospital de Sant Pau (10.30 h) fins a la Sagrada Família i exhibició de danses populars bolivianes (17 h). L’endemà diumenge continuaran les activitats amb l’exhibició castellera amb els Castellers de la Sagrada Família (12 h), danses populars amb l’Esbart Gaudí i l’Esbart Ciutat Comtal  (16.45 h) i més jocs infantils amb la companyia de jocs l’Anònima (11 h) a la plaça de la Sagrada Família.

El dissabte 18 hi haurà actuació dels Falcons de Barcelona (12 h), galejada trabucaire amb representants de les diverses colles de Catalunya (17.30 h) i espectacle de foc estàtic a càrrec dels Bestialots Espurnats de la Sagrada Família (18 h). Les activitats de cultura popular finalitzaran el dimarts 21 amb un concent de nadales amb corals infantils a la façana del Naixement (18.30 h), amb la col·laboració de l’Escola de Música de l’Eixample i el Palau de la Música Catalana.