6a Edició del cicle temàtic "La teva memòria, la nostra" 

28/09/2022 - 14:41 h

La sisena edició d’activitats per a la Gent Gran de la Biblioteca Sofia Barat obre un nou cicle temàtic de “La teva memòria, la nostra”, dedicat a la memòria més vivencial de les persones grans del barri de la Dreta de l’Eixample.

Amb professionals de diferents àmbits, ens aproximarem a la història local, coneixerem l’evolució del cervell a mesura que passen els anys i aprendrem a convertir la memòria més personal en narració.

En aquesta edició, també ens aproximarem al patrimoni documental de la història cultural i social del barri, gràcies a la col·laboració especial de l’Arxiu Municipal del Districte de l’Eixample.

Activitats dirigides a persones majors de 65 anys, que visquin o hagin viscut a la Dreta de l’Eixample.

CONFERÈNCIES

  • Dimarts 4 d’octubre a les 11 h. Xerrada: “El cervell amb el pas del temps” a càrrec de Carla Capellades Buqueras (metgessa resident del Servei de Geriatria de l’Hospital del Mar) i d’Isabel Arnau Barrés (metgessa adjunta del Servei de Geriatria de l’Hospital del Mar).

Quins canvis es produeixen al cervell amb el pas del temps? Com ens afecten aquests canvis? Són normals tots aquests canvis? I la memòria, també es veu afectada? Ens afecta a tots per igual? Què podem fer per prevenir-los? Intentarem respondre a aquestes i altres preguntes des d’un punt de vista científic.

  • Dimecres 5 d’octubre a les 11 h. Xerrada: “El balcó de l’Eixample” a càrrec de Núria Pujol (historiadora i guia de turisme oficial).

Viure a la Barcelona del 1900 volia dir seguir uns costums, tradicions i rituals de pas que totes les famílies seguien any rere any. Us proposem una xerrada per parlar d’aquests moments que marcaven la vida d’aquells barcelonins i barcelonines des del naixement fins a la mort.

ITINERARI

  • Divendres 7 d’octubre a les 11 h. Itinerari pels edificis emblemàtics de la Dreta de l’Eixample a càrrec de l’Arxiu Municipal de l’Eixample. Durada: 1,5 h.

Us proposem un itinerari per descobrir, a partir de documents que es conserven a l’Arxiu Municipal de Barcelona, una àrea molt concreta de la Dreta de l’Eixample que ressegueix la localització d’una sèrie d’edificis. Així ens traslladarem a un moment de la història de la ciutat en què aquesta zona de l’Eixample es converteix en el lloc de residència de la burgesia amb més renom. L’itinerari s’inicia al xamfrà situat entre els carrers Roger de Llúria i Consell de Cent, i finalitza a l’encreuament dels carrers València i Bailèn.

TALLER D’ESCRIPTURA + VISITA A L’ARXIU

  • Divendres 21 i 28 d’octubre i 4 i 11 de novembre a les 11 h. Taller d’ escriptura: “Memòria personal: com convertir-la en narració?” a càrrec de Mario Catelli (escriptor, coordinador de grups de lectura i tallerista de contes i novel·la).

Vivències i records, experiències, petites anècdotes que poden explicar grans coses de la nostra vida, del nostre entorn, de la nostra història. La vida quotidiana, la memòria vivencial, constitueixen el material fonamental de tot narrador. Però, com explicar-les? Com donar-les forma per què siguin tan generoses o eloqüents com ho són en la nostra memòria? L’objectiu d’aquest taller  és transformar aquestes vivències, aquesta memòria personal en narracions. Com? Durant quatre sessions treballarem sobre tres formes possibles: diari, conte o crònica, es podrà triar quina és la forma que més s’acosta o s’adequa a la nostra manera, gust i intenció.

  • Dimecres 9 de novembre a les 10 h. Visita a l’Arxiu Municipal de l’Eixample a càrrec de l’Arxiu Municipal de l’Eixample. Durada: 1 h. Visita reservada als participants del taller d’escriptura.

Amb l’objectiu d’apropar-vos al patrimoni documental i a la història dels nostres barris us oferim una visita guiada a l’Arxiu Municipal del Districte de l’Eixample, on mitjançant un recorregut per les nostres instal·lacions, us explicarem les nostres funcions i podreu conèixer els fons documentals que hi conservem.

Inscripció prèvia (cal disposar de carnet de biblioteca) per telèfon: 93 231 77 67; per correu electrònic: b.barcelona.sb@diba.cat; o presencialment a la Biblioteca Sofia Barat.

Activitats gratuïtes