L'Eixample i la metròpoli de Barcelona: una cruïlla de futurs

13/07/2021 - 11:28 h

Sota el titol de 'L'Eixample i la metròpoli de Barcelona: una cruïlla de futurs', el Districte de l'Eixample organitza unes jornades de reflexió històrica i mirada cap al futur dels nostres barris, que tindran lloc els dies 13 i 14 de juliol a l'equipament Calàbria 66.

L’Eixample va representar, en la segona meitat de segle XIX i en la primera de l’XX, l’extensió de la ciutat antiga i la connexió amb els municipis de el Pla de Barcelona. El creixement de les xarxes d’aigua i gas a la segona meitat de segle XIX va legitimar el procés d’annexió dels municipis, iniciat el 1897 i finalitzat amb l’annexió del municipi de Sarrià en 1922.

En les dècades següents, la ciutat s’estén més enllà de l’àmbit de l’Eixample i aquest es colmata i es redensifica arran de les ordenances de 1943 i 1966 i 1971. En el període 1976-2021 es fan més d’un miler de modificacions de l’PGMB. El districte va perdent la seva centralitat  en activitat econòmica i esclaten les bombolles immobiliàries i turístiques.

 

Presentarà la jornada inaugural el 13 de juliol el regidor del Districte, Jordi Marti Grau.

Per participar-hi cal fer inscripció prèvia en cadascun dels quatre debats. També es pot seguir en directe pel nostre canal de Youtube:

L’Eixample: invariants i transformacions en una perspectiva de futur

Segueix el debat en directe aquí.

El futur ambiental de l’Eixample. La ciutat verda: els eixos verds i els corredors ecològics de l’Eixample

Segueix el debat en directe aquí.

El futur econòmic i resiliència de l’Eixample. Quin model econòmic per a l’Eixample i la metròpoli: del turisme a la innovació

Segueix el debat en directe aquí.

El futur econòmic i resiliència de l’Eixample II. La mobilitat del futur de l’Eixample i la seva relació amb la metròpoli

Segueix el debat en directe aquí.

Reflexions sobre el futur del districte

Les jornades volen reflexionar sobre l’evolució i transformació de l’Eixample i el seu futur ambiental, plantejant-se algunes preguntes:

  • És possible controlar el procés de gentrificació?
  • Com es combina l’exercici de la funció de centralitat metropolitana amb el funcionament d’un teixit urbà amb un desenvolupament sostenible?
  • Què implica per al Districte de l’Eixample una mirada metropolitana?
  • És possible preservar el patrimoni arquitectònic i urbanístic de l’Eixample i dels teixits en el seu conjunt?
  • Com desenvolupar la transformació ecològica que implica renovar el teixit urbà per acollir els nous cicles d’aigua, energia i materials?
  • Com ha d’acollir les activitats de coneixement i de comerç electrònic i les implicacions que té de gestió de la distribució urbana de mercaderies?
  • Quina ha de ser la gestió de la mobilitat per tenir una ciutat saludable?
  • Quina és l’activitat econòmica que ha de capitalitzar el Districte de l’Eixample?

Adjunts