El model alimentari actual és responsable d’un terç de les emissions globals de gasos amb efecte d’hivernacle. Malgrat les competències limitades pel que fa a la regulació del sistema agroalimentari, els municipis empenyen cap a la transformació del model amb totes les mesures al seu abast: potenciar elss productes locals, ecològics i de proximitat, campanyes de sensibilització ciutadana i treball amb escoles, entre d’altres, alhora que demanen als estats actuar de manera urgent per impulsar el canvi necessari en el sistema agroalimentari.
Barcelona Challenge for Good Food and Climate
A l’acte de cloenda del VII Fòrum Global del Pacte de Polítiques Alimentàries Urbanes de Milà s’ha presentat el Repte de Barcelona per a la bona alimentació i el clima, l’eina que ha de permetre avançar en la transformació del sistema alimentari des de l’àmbit urbà.
Un tractat internacional en què les 210 ciutats adherides, que aglutinen 400 milions de persones de tot el món, es comprometen a impulsar sistemes agroalimentaris sostenibles, inclusius i resilients amb l’objectiu de reduir el malbaratament alimentari, preservar la biodiversitat i mitigar els efectes de la crisi climàtica. A la cimera de Glasgow (COP26), la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, es presentarà com la declaració sorgida d’aquest fòrum, per portar-hi la veu de les ciutats i demanar compromisos als estats.
Aquesta és una iniciativa que impulsen un grup de catorze ciutats, entre les quals es troben Milà, Glasgow, Bogotà, Rosario, Lió, Belo Horizonte, Antananarivo, Granollers, Ouagadougou, Kazan, Birmighan, Le Havre, València i Barcelona.