El dia de la Mercè d’enguany serà molt especial perquè se celebren els 150 anys de la festa i el passeig de Gràcia torna a formar part de la celebració. Es tracta d’un espai històric a la Mercè, que fa dècades ja acollia la Cavalcada de la Mercè i altres activitats destacades.
Aquest 24 de setembre les colles de cultura popular es faran seu el passeig i l’ompliran d’actuacions i exposicions durant tot el dia. Al llarg de la jornada es podran veure diversos cubs amb imatges i fets històrics d’aquests 150 anys de les festes, que es trobaran ubicats a prop dels xamfrans dels carrers de Provença, València i Diputació. A més, ja fa dies que tot el passeig s’ha engalanat amb nombrosos cartells d’edicions anteriors de la Festa Major.
Les activitats es dividiran en dues franges horàries. El matí, d’11 a 14 h, i la tarda, de 17 a 22 h.
El matí de la Mercè més tradicional
Al matí hi haurà la Mostra de Cultura Popular més gran que mai s’ha fet a la ciutat, que comptarà amb la major part dels gegants i bèsties dels barris, totes les colles castelleres, els Falcons i els balls de bastons, entre d’altres. S’hi podrà passejar lliurement, tan sols caldrà entrar als espais habilitats i seguir les indicacions.
Les colles estaran repartides en dues parts diferenciades. Entre el carrer del Rosselló i el del Consell de Cent hi haurà tots els gegants, bèsties i balls de bastons repartits en cinc trams. D’11 a 14 h estaran situats al carril central del passeig i es podrà circular a banda i banda de les figures. De tant en tant, aniran ballant al so dels seus propis músics, fent exhibicions. D’altra banda, al tram entre el carrer del Consell de Cent i el de la Diputació hi haurà diverses activitats: Galejada Trabucaire d’11 a 11.30 h, Pilar casteller conjunt a les 12 h, Pilars castellers amb les vuit colles de la ciutat de 12 a 12.30 h, Toc de vermut casteller a les 12.30 h i exhibició falconera de 13 a 13.30 h. Aquesta jornada serà la primera oportunitat en un any i mig per veure totes les colles castelleres de la ciutat juntes, en una diada que marca la represa oficial de la seva activitat al carrer.
La Cavalcada de la Mercè: ‘150 Mercès’
A la tarda sí que s’haurà de reservar entrada al web de la Mercè per cadascun dels dos actes per separat: la Cavalcada i l’acte de foc. La Cavalcada s’iniciarà a les 17 h des del carrer del Rosselló fins al carrer de la Diputació i el públic estarà dret veient passar la desfilada dins dels tancats habilitats. L’acte presenta diverses novetats i recupera part de l’esperit de la festa: tornarà a tenir títol, ‘150 Mercès‘; hi haurà grups d’animació i companyies de teatre de carrer; hi participaran bèsties i gegants convidats de fora de la ciutat; i tornarà a anar endreçada en blocs temàtics que aniran sobre el mar, el modernisme, el camp i, fins i tot, un bloc dedicat a l’Havana, ciutat convidada a la Mercè.
Serà encapçalada per la Guàrdia Urbana muntada a cavall i per un cotxe històric dels Bombers de Barcelona. Al darrere, per primer cop d’ençà del 2012, hi desfilarà el Seguici Popular, i darrere seu, tots els gegants barcelonins acompanyats per bèsties, capgrossos, balls de bastons, falcons, bandes de música i grups d’animació convidats.
La reserva serà per un dels 6 trams de carrer entre cruïlla i cruïlla, i comptarà amb una capacitat de 500 persones per tram.
El foc de la Mercè
El Correfoc no es podrà fer com a tal però sí que tornarem a veure cremar la majoria de les colles de foc de la ciutat juntes, fet que succeeix per primer cop des de l’inici de la pandèmia. Hi haurà unes quaranta bèsties, una vintena de colles de diables infantils i unes quaranta d’adultes, a més de trenta grups de percussió, el que suposa un total d’uns 130 grups de foc actuant al passeig de Gràcia. S’haurà de reservar entrada al web de la Mercè
L’acte serà la suma del Correfoc dels petits diables, la Tabalada, la Ceptrotada i el Correfoc de la Mercè, en un lluïment que el públic haurà de veure de forma estàtica. Tot plegat començarà a les 20 h i finalitzarà a les 22 h.