Reflexions sobre el binomi democràcia-religió en el marc de la Biennal de Pensament

01/10/2024 - 09:50 h

"Religions i democràcies: mirades i diàlegs sobre governança i religió” és l’activitat que l’Oficina d’Afers Religiosos organitza en el marc de la Biennal de Pensament (+Biennal) d’enguany, que es focalitza en la designació de Barcelona com la primera Capital Europea de la Democràcia. La jornada consistirà en una conversa i una taula d’experiències i tindrà lloc el divendres 11 d’octubre a les 16 h al Centre Cívic Urgell.

Durant la Biennal de Pensament de Barcelona, els espais públics de la ciutat esdevenen centres de reflexió al voltant de qüestions primordials per al present. Enguany, la Biennal tindrà lloc del 8 al 13 d’octubre, en el marc de la primera edició de la Capital Europea de la Democràcia, per a la qual Barcelona va ser escollida com a escenari de diversos tallers i activitats participatives sobre la política i la democràcia local i europea, que s’han allotjat a la ciutat des de la tardor del 2023.

Al voltant d’aquestes reflexions, el fet religiós pren una rellevància especial per una raó doble: primer, per la seva vinculació amb les realitats plurals que caracteritzen les ciutats europees actuals i, segon, per la capacitat de les entitats religioses i espirituals de posar en pràctica formes de participació i democràcia que han estat allunyades de les formes democràtiques més convencionals.

Per aquesta raó, en aquest doble marc, l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) organitza l’activitat “Religions i democràcies: mirades i diàlegs sobre governança i religió” (inclosa en el programa +Biennal), on es qüestionaran diferents punts relacionats amb el binomi religió-democràcia com la separació entre religió i estat que fonamenta bona part de les democràcies euro-occidentals. L’activitat girarà al voltant de preguntes com: Quina influència poden exercir les espiritualitats en l’activitat democràtica? I en la configuració d’identitats nacionals? Es pot pensar en una societat democràtica on les organitzacions religioses tinguin un paper clar en l’administració de l’estat? Compten les organitzacions religioses o espirituals amb eines que poden descriure’s com “democràcia interna”? Com pot la diversitat religiosa oferir experiències d’èxit en la relació entre organitzacions i estats democràtics?

Per tal de reflexionar al voltant d’aquestes preguntes, l’activitat de l’OAR, conduïda i moderada per Oumaya Amghar Ait Moussa, assessora de la Presidència Executiva i Direcció General de l’IeMed, es dividirà en dos espais. Primerament, tindrà lloc una conversa on es dibuixaran els diferents vincles entre religions i democràcies que es donen en diversos contextos del món. Hi participaran Estrella Samba Campos, doctora en Estudis Àrabs i investigadora multidisciplinar, i Gemma Celigueta Comerma, membre del Grup d’Estudis sobre Cultures Indígenes i Afroamericanes (CINAF).

La segona part de l’activitat l’ocuparà una taula d’experiències sobre participació i democràcia interna a les comunitats religioses i espirituals de Barcelona. Hi participaran persones representants dels Joves Adventistes de Catalunya, l’Associació de Dones Bahà’ís de Barcelona i la Germanor Obrera d’Acció Catòlica (GOAC).

La Biennal de Pensament, organitzada per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), es configura com una iniciativa que dialoga i qüestiona l’ordre establert, on diferents espais i institucions barcelonines aborden des de 2018 problemàtiques actuals des d’una perspectiva crítica i partint de les seves respectives àrees d’expertesa, com fa l’OAR des del 2022.

Els debats, conferències i tallers de l’edició d’aquest any, titulada “L’endemà de tot”, giraran entorn dels reptes que les ciutats enfronten actualment i enfrontaran en el futur, així com d’altres qüestions més transversals com la globalització, la desigualtat o l’ecologia, promovent la innovació i l’enfortiment democràtics a escala local i metropolitana en l’àmbit europeu.

RELIGIONS I DEMOCRÀCIES: MIRADES I DIÀLEGS SOBRE GOVERNANÇA I RELIGIÓ

  • Dia: Divendres 11 d’octubre
  • Lloc: Centre Cívic Urgell (carrer del Comte d’Urgell, 145)
  • Hora: De 16 h a 19.30 h, amb una pausa entremig
  • Inscripcions: activitatsoar@bcn.cat. Activitat gratuïta, aforament limitat.

Les persones que requereixin alguna mesura d’accessibilitat, cal que ho comuniquin en el moment de la inscripció, enviant un correu electrònic a activitatsoar@bcn.cat.

Comparteix! #OarBCN #BiennaldePensament
Segueix-nos a @bcn_interculturalitat