Una dotzena de ciutats implicades i prop de noranta participants que impulsen la transformació ecològica i social amb les seves creacions artístiques i els debats que generen. Això és Manifesta 15 Barcelona Metropolitana, una cita descentralitzada que vol contribuir a repensar quin paper tenen les zones situades a l’exterior del nucli històric de Barcelona, explorar quina és la manera de millorar la relació entre els entorns naturals i els construïts i convertir Barcelona i l’àrea metropolitana en un territori capdavanter en l’educació i la mediació artística.
Manifesta 15 és, de fet, un experiment sobre la incidència de l’art i la creació en el seu entorn i la capacitat que tenen de produir canvis ecosocials. Aquest cop la Biennal se centra en la regió metropolitana, però també dedica la seva atenció a veure com aquests reptes metropolitans de Barcelona tenen correspondència amb d’altres de similars que viuen altres metròpolis del continent.
Com a ciutats implicades en la Biennal, Badalona, Cornellà de Llobregat, El Prat del Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Granollers, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa, a més de Barcelona. De fet, el centre i el cor de Manifesta 15 estan situats en l’edifici de l’Editorial Gustavo Gili, a l’Eixample barceloní. Passeu per l’edifici d’estil racionalista i podreu veure tres presentacions arxivístiques que posen el marc històric a aquesta edició de Manifesta 15. Són Fora per fer escola: pràctiques radicals des de les pedagogies catalanes; Escola Passats: Barcelona i la imaginació política radical i Arxius Negres: fragments d’una metròpoli anticolonial, Les presentacions han estat organitzats pel Departament d’Educació i Mediació de Manifesta 15, Germán Labrador Méndez i Tania Safura Adam.
Des de l’edifici de l’Editorial Gustavo Gili, Manifesta 15 s’estén pels municipis implicats a partir de tres clústers que són tant temàtics com geogràfics. Són Equilibrant conflictes (amb el delta del Llobregat com a escenari), Cuidar i cuidar-nos (serra de Collserola cap al Vallès) i Imaginant futurs (riu Besòs i voltants).
Repartits per aquests tres clústers i els municipis implicats que en formen part podrem veure obres de més de noranta participants en la Manifesta 15. Fixeu-vos, perquè les obres multidisciplinàries que presenten tenen com a objectiu ampliar la nostra comprensió de com ens relacionem entre nosaltres i amb els recursos naturals.
Manifesta 15 vol ser, doncs, una eina cívica i cultural. En aquesta edició, s’expressa mitjançant un compromís específic amb la recerca arxivística. Veureu, doncs, projectes com els que, a l’Editorial Gustavo Gili, parlen de l’evolució de la pedagogia a Catalunya o de la ciutat colonial, però també, per exemple, d’altres com el que, a les Tres Xemeneies, ens parla sobre la història social i industrial de Sant Adrià de Besòs
Un segon aspecte característic de Manifesta 15 és la producció participativa de coneixement, reflectida en les aportacions compartides durant l’Assemblea Metropolitana organitzada amb comunitats locals per tal de preparar la trobada. Es tracta de desenvolupar maneres de viure més harmònicament amb el medi natural i, en aquest sentit, la Biennal, té en compte perspectives no humanes, entre les quals les que afecten rius, muntanyes, el mar i les espècies vegetals i animals que els habiten.
Entre les temàtiques més destacades que es tocaran a Manifesta 15, assumptes com la descentralització de la cultura, que afecta també a les grans àrees urbanes europees i del qual trobareu un bon exemple en aquesta edició geogràficament deslocalitzada de Manifesta 15; els qüestionaments ecosocials, utilitzant l’art, l’ecologia, l’activisme, la filosofia, la pedagogia o l’arquitectura com a eines per fer-nos preguntes i donar rellevància als problemes ecosocials del món contemporani o les problemàtiques socials, visibles en el programa d’arxius que es presentarà a la Gustavo Gili.
Amb una concepció que lliga amb la tradició catalana de l’igualitarisme cultural i una descentralització física que porta Manifesta 15 a tota la regió metropolitana, la cita constitueix un bon exemple de la democratització de la presa de decisions. I transmet els seus missatges amb el llenguatge de l’art i la creació, gràcies a un seguit d’artistes i col·lectius que van des del col·lectiu internacional Embassy of the North Sea fins a la nord-americana Wu Tsang, passant per Jokkoo Collective, Lola Lasurt, Rosa Tharrats & Gabriel Ventura, Antoni Miralda, Ana Mendieta, Mónica Rikić o Nora Ancarola, entre moltíssims més.
Recordeu, finalment, que cadascuna de les ciutats que formen part de Manifesta 15 Barcelona Metropolitana serà objecte d’unes Focus Week, durant les quals es posarà en el centre de la mirada una de les seus, les creacions que proposa i les reflexions que suscita.
Ja heu comprat la vostra entrada per a Manifesta 15? Cada entrada costa 15 € i és vàlida per a vuitanta dies. Les localitats seran vàlides per a totes les seus de Manifesta 15, a totes les ciutats i per a totes les activitats, del 8 de setembre al 24 de novembre de 2024.
Si voleu saber com l’art i la creació poden induir transformacions ecosocials, veniu a Manifesta 15 Barcelona Metropolitana, però abans consulteu al web tota la informació al respecte.