Els canvis de nom s’han aprovat a la ponència del nomenclàtor durant els últims mesos. A Barcelona el 8,3% de les vies tenen nom de dona, mentre que el 35% tenen nom d’home. En els darrers quatre anys, la presència de noms femenins ha augmentat un 2,2%, amb incorporacions que homenatgen la memòria de dones lluitadores i pioneres en diversos àmbits i èpoques.
Nous noms de dona als deu districtes
La descoberta de les plaques que donen nom a carrers, places o jardins començarà el 4 de març i continuarà durant tot el mes:
- Ciutat Vella: l’actual carrer del Comte de Santa Clara passarà a dir-se de Felícia Fuster i Viladecans, poeta, traductora i artista plàstica. A més, una placa blava situada al carrer de l’Om, 10, homenatjarà Amàlia Alegre, organitzadora de la vaga contra l’encariment del carbó, l’any 1918.
- L’Eixample: dos interiors d’illa estaran dedicats a dones. Es tracta dels jardins de les Treballadores de la Numax, a l’actual interior d’illa de l’antic cinema Niza, i els jardins Cristina Fernández Pereira, portera que va ser represaliada pel franquisme i afusellada al Camp de la Bota.
- Sants-Montjuïc: el Poble-sec tindrà una plaça dedicada a la mestra, historiadora i activista Valerie Powles, mentre que les filadores i teixidores de l’antiga fàbrica del Vapor Vell donaran nom a una altra plaça, en reconeixement del passat obrer del poble de Sants.
- Les Corts: el jardí adjacent al Monument a la Presó de Dones de les Corts es batejarà amb el nom de jardins de Carme Claramunt i Barot, la primera dona afusellada pel règim franquista al Camp de la Bota, el 18 d’abril de 1939.
- Sarrià – Sant Gervasi: la passarel·la del pantà de Vallvidrera passarà a ser el pas de Rosa Barba Casanovas, doctora arquitecta, paisatgista i professora del Departament d’Urbanisme de l’Escola d’Arquitectura de Catalunya.
- Gràcia: una referent i pionera de l’esport femení a la ciutat i a Catalunya donarà nom al passatge existent entre la carretera del Carmel i l’avinguda de Pompeu Fabra. Es tracta de Josefina Torrens Illas, nedadora destacada del Club Natació Barcelona i una de les fundadores del Club Femení i d’Esports, la primera institució esportiva exclusivament femenina de Catalunya. A més, dues plaques homenatjaran les figures de Pepita Pardell Terrades, animadora, dibuixant, il·lustradora i pintora catalana, i Emèrita Arbonès, treballadora del tèxtil, republicana i integrant de l’Associació Les Dones del 36.
- Horta-Guinardó: el setè districte sumarà dos noms de dona a dues places. La plaça de Ramona Fossas i Puig, veïna del Guinardó reconeguda per la seva aportació al món de l’ensenyament, i la plaça de Rosa Galobardes i Alsina, activista social molt vinculada al Guinardó.
- Nou Barris: el barri del Verdun dedicarà una plaça a Luisa Alba Cereceda, treballadora social i educadora de carrer al barri i una de les activistes principals de la Fundació Pare Manel.
- Sant Andreu: l’activista republicana i catalanista Francesca Vergés donarà nom a la plaça d’un interior d’illa de Sant Andreu de Palomar.
- Sant Martí: fins a set espais del districte recordaran grans figures femenines. La filòsofa i activista feminista Gretel Ammann i l’anarcosindicalista i feminista Lola Iturbe Arizcuren batejaran dos nous carrers. Margarita Brender i Rubira, la primera dona arquitecta a Catalunya, donarà nom a uns jardins, i una plaça davant de la Biblioteca Gabriel García Márquez estarà dedicada a Carmen Balcells, representant d’escriptors de gran rellevància com el mateix García Márquez. Dues places més duran els noms de la científica Rosalind Franklin i de la cantant d’òpera Lolita Torrentó i Prim. Finalment, es descobrirà un faristol de memòria dedicat a la tancada de dones del Patronat, una lluita protagonitzada per dones que va suposar un punt d’inflexió en la negociació per millorar les condicions dels habitatges més afectats.