Nou cicle al Centre Cívic Fort Pienc: Cinestèsies, cinema i pensament

09/02/2024 - 10:05 h

L'alta cuina protagonitza la primera edició del nou cicle que inclou dues projeccions i dues converses.

El Centre Cívic Ateneu Fort Pienc estrena un nou cicle d’activitat que fusiona cinema i pensament. La primera edició reflexiona sobre el paper de la gastronomia de grans restaurants i hotels de luxe i sobre l’accessibilitat de l’alta cuina i la seva missió. A través de dues projeccions i dues converses, el cicle dona les eines per poder desenvolupar una visió crítica sobre el tema: alta cuina, la gran renúncia?

Recerca, experimentació i màrqueting. Fites i llegendes de l’alta cuina
Dimecres 14 de febrer , a les 18.30 h
Conferència
Enrico Porfido, docent, investigador independent i tallerista a la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona, parla sobre quin és el valor real dels plats i com es pot entendre si el preu és correcte. A quin punt acaba l’experimentació i on comença el màrqueting? Què hi ha darrere de les estrelles Michelin? La conversa analitza els aspectes més crítics de l’alta cuina contemporània des de diferents perspectives amb l’objectiu que el públic entengui millor el context i desenvolupi el propi punt de vista.

Jiro, dreams of sushi
Dijous 15 de febrer, a les 19 h
Cinefòrum
David Gelb, 2011, Japó, 81 min. VO en japonès subtitulada en castellà
Jiro Ono és un mestre de sushi de vuitanta-cinc anys que amb una tenacitat obsessiva i un amor immens a la seva feina ha aconseguit un nivell d’excel·lència sorprenent. Segueix la mateixa rutina cada dia, dedicada al perfeccionament de l’art de la cuina en un petit restaurant per a només deu comensals, situat a una estació de metro en Tòquio. Enrico Porfido modera el cinefòrum posterior.

De la cuina imposada a la cuina situada
Dimecres 28 de febrer, a les 18.30 h
Conferència
Marc Casanovas, guardonat amb el Premi Nèstor Luján de Periodisme Gastronòmic i col·laborador de mitjans de comunicació de referència, explica com el concepte de decreixement ha arribat també a les cuines de restaurants i hotels de luxe. El moviment, que pregona un canvi de paradigma social, creu que s’han de deixar de banda les grans figures i començar a creure en els equips. Passar de la cuina de grans sacrificis a base de l’explotació dels joves aprenents a la conciliació i la felicitat personal, per davant de premis i egos. S’ha fet un gra massa del fenomen del xef mediàtic?

Boiling point
Dijous 29 de febrer, a les 19 h
Cinefòrum
Philip Barantini, 2021. Regne Unit, 92 min. VO en anglès subtitulada en castellà
Immersió a través d’un únic pla seqüència en temps real del servei en la cuina d’un restaurant de moda de Londres en la nit més concorreguda de l’any. Un thriller gastronòmic tens, frenètic, realista i sense concessions. Després de la projecció, hi ha un cinefòrum a càrrec de Marc Casanovas.

Més informació